:

:

TV Most

clock

Jul 21, 2017   12:05

0

124

Kuburović: Izmene ustava za nezavisno sudstvo

"Izmene ustava treba da budu toliko kvalitetne da dobijemo pozitivna mišljenja Venecijanske komisije, da budemo ocenjeni kao država koja je uspostavila nezavisno sudstvo, što je jedno od osnovnih načela po kojima se ceni vladavina prava", rekla je ministarka otvarajući okrugli sto posvećen izmenama Ustava u domenu pravosuđa.

Prema rečima ministarke Kuburović, predstojeće izmene treba da eliminišu uticaj izvršne i zakonodavne vlasti na pravosuđe, kao i da redefinišu izbor i razrešenja sudija i tužilaca, kao i položaj Visokog saveta sudstva i državnog veća tužilaca.

Ona je zahvalila svim podnosiocima predloga za izmene ustava, koji su svoje sugestije dostavili do 30. juna, a u odnosu na koje je danas otvorena javna rasprava.

Šef tima za pristupne pregovore Evropskoj uniji Tanja Miščević istakla je da je Akcioni plan za poglavlje 23, koje se tiča pravosuđa, predvideo da do kraja ove godine treba da se sprovedu ustavne reforme kako bismo uslaglasili Ustav sa principima nezavisnosti pravosuđa i ustavnim garancijama za taj princip nezavisnosti.

Šira izmena Ustava, kako je navela, može ali i ne mora da se dogodi, jer je, kako je ukazala, to stvar političkog dogovora, političkih aktera.

Ona je navela da bi bilo dobro držati se predviđenog roka za izmene Ustava, ali da je mnogo važnija njihova suština i sadržina.

"Kako je rekla ministarka Nela Kuburović - mi zaista kao svoj cilj imamo potrebu da sami ocenimo da u Srbiji postoji nezavisno pravosuđe.To nije potreba da nas države članice EU ili Evrpska komisija ili EU na taj način ocene, već je to naša unutrašnja potreba", poručila je Miščević.

Direktor Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Žarko Stepanović rekao je da tema današnje rasprave predstavlja je jedan od najvažnijih dijaloga, s obzirom da se govori o Ustavu, dokumentu koji je najviši pravni akt u Republici Srbiji.

Zbog toga je, kako je naveo, Kancelarija zajedno sa Ministarstvom pravde raspisala poziv za dostavljanje predloga izmena svim zainteresovanim akterima, koji je trajao od 17. maja do 30. juna.

U tom periodu 16 organizacija civilnog društva je dostavilo 14 predloga, pošto su tri odganizacije dostavile jedan zajednički predlog, naveo je Stepanović ukazujući da su pomenuti predlozi na raspravi današnjeg okruglog stola.

"Svi predlozi su objavljeni na sajtu Ministarsrtvu pravde i Kancelarije u integralnoj verziji jer smo još jednom hteli da pokažemo da želimo da budemo maksimalno inkluzivni kada je u pitanju ovaj proces", napomenuo je Stepanović.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva