:

:

TV Most

clock

Jun 14, 2018   15:51

0

119

Kuburović i predsednik SOR-a o unapređenju položaja Roma


Predstavnici SOR ukazali da je u Srbiji stepen poštovanja prava romske zajednice, ne samo u odnosu na države regiona, već i u odnosu na mnoge države EU, dosta viši, ali da uvek postoji prostor za njegovo dalje unapređenje, saopšteno je iz Ministarstva pravde.


Oni su naveli da pripadnici romske zajednice postojeće probleme žele da rešavaju u institucijama države i istakli potrebu većeg prisustva predstavnika Roma u organima javne uprave.


 


Govoreći o Akcionom planu za Poglavlje 23, čije se potpoglavlju odnosi na unapređenje vladavine prava i jačanje prava nacionalnih manjima, sagovornici su se saglasili o potrebi aktivnijeg prisustva predstavnika Roma u sprovođenju mera iz Akcionog plana.


 


U saopštenju se dodaje da je sastanku istaknuta potreba da romski advokati i predstavnici SOR posećuju pripadnike Romskog naroda koji izdržavaju kaznu u zatvorima u Srbiji, kao i potreba za besplatnom pravnom pomoći.


 


Ministarka pravde je izrazila nadu da će uskoro biti postignut kompromis između civilnog sektora i advokature u vezi sa Nacrtom zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, čiji je cilj upravo da svim građanima Srbije omogući jednak pristup pravdi.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva