:

:

TV Most

clock

Oktobar 19, 2017   12:05

0

165

Kuburović i Lo o unapređenju prava dece u sudskim postupcima


Kuburović je istakla da se aktivnosti koje se sprovode na nacionalnom nivou saradnje sa Unicefom poklapaju sa aktivnostima iz Akcionog plana za Poglavlje 23, posebno u delu koji se odnosi na unapređenje prava deteta kao svedoka ili oštećenog i unapređenje položaja maloletnih počinioca krivičnih dela.


Direktor Unicefa se zahvalio ministarki Kuburović na saradnji, posebno u oblasti reintegracije maloletnih učinilaca krivičnih dela, u oblasti zaštite dece žrtava i svedoka krivičnih dela od sekundarne viktimizacije, kao i u oblasti učešća dece u građanskim sudskim postupcima i jačanju kapaciteta pružalaca besplatne pravne pomoći da odgovore na kršenja prava deteta.



Kuburović i Sen Lo su istakli da maloletna deca, bilo da su žrtve, svedoci ili počinioci krivičnih dela, moraju imati poseban tretman u toku sudskog postupka, poput posebnog načina saslušanja.



Ministarka Kuburović je navela da je planirano usvajanje novog zakona o maloletnim učiniocima krivičnih dela, koji će unaprediti mogućnost sudija i tužioca za maloletnike da određuju vaspitne naloge, koji su se izuzetno dobro pokazali u praksi u četiri grada u Srbiji.



Ovi nalozi, dodala je, predstavljaju alternativnu meru kažnjavanja maloletnika, u smislu rada u javnom interesu, praćenja rezultata njihovog daljeg školovanja, kvaliteta saradnje sa socijalnim radnikom...



Oni su ukazali da je cilj naloga da utiče na pravilan razvoj maloletnika i jačanje lične odgovornosti, kako u buduće ne bi činio krivična dela, saopštilo je Ministarstvo pravde.



Kuburović je istakla dobre rezultate u primeni novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, koji takođe prepoznaje decu kao svedoke ili žrtve, a čije usvajanje je pozdravio Sen Lo.



Dodala je i da je u pripremi Nacrt zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, koji naročitu pažnju posvećuje detetu kao žrtvi ili oštećenom u sudskom postupku.



Kuburović i Sen Lo su se saglasili da je neophodan nastavak saradnje Srbije i Unicefa u oblasti poboljšanja pristupa pravdi za svu decu, unapređenju rodne ravnopravnosti i u stvaranju uslova da oni iz ugroženih grupa žive bez diskriminacije i nasilja, a koja će biti realizovana kroz buduće projekte.





 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva