:

:

TV Most

clock

Decembar 03, 2015   12:05

0

123

Kubanski lekar stigao u Beograd

Očekuje se da naši pacijenti terapiju kubanskom vakcinom počnu da primaju u petak.

Kamilo Rodrigez će se, prema najavama ministra zdravlja, po dolasku upoznati sa pacijentima, odnosno njihovom dokumentacijom, proveriti da li su izabrani oni kojima vakcina može da pomogne i onda bi trebalo da se otpočne sa primenom kubanske vakcine.

Kubanski lekar će u Srbiji biti oko mesec dana i nadgledati proceduru.

Doktor Rodrigez je rukovodio timom koji je napravio terapijsku vakcinu "cimavaks". Tvrdi da rak pluća primenom ove terapije postaje hronično nezarazno oboljenje sa kojim može da se živi. Pomaže da se metastaze ne prošire na druge organe, poboljšava kvalitet i produžava život, a ne daje kontraindikacije. Registrovana je na Kubi, ali ne i u Evropskoj uniji.

Jedna od najčešćih i najsmrtonosnijih malignih bolesti u Srbiji jeste rak pluća. Srbija se, po broju obolelih osoba od raka pluća, nalazi na trećem mestu u Evropi.

Poslednji podaci pokazuju da je u toku prošle godine registrovano 4.800 novoobolelih, a među njima ima sve više žena.

Adenokarcinom, nemikrocelularni oblik raka pluća, je oblik protiv kog će se boriti kubanska terapija i koji u Srbiji ima oko 900 ljudi.

Međutim, ne mogu svi pacijenti da prime terapiju. Bolest mora da bude u četvrtoj fazi, kada se prognozira još oko šest meseci života, da nije primao hemoterapiju, a jedan od zahteva je i test koji treba da potvrdi postojanje određenog faktora rasta koji izaziva nastanak metastaza i na koji onda deluje terapija.

Prema podacima kojima u ovom trenutku rapolaže Ministarsvo zdravlja, te neke medicinske indikacije, kriterijume, ispunjava osmoro pacijenata.

Lek će dobijati u tri zdravstvene ustanove u Kliničkom centru Srbije, Institutu za onkologiju u Kamenici i u KBC "Bežanijska kosa".

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva