:

:

TV Most

clock

April 10, 2015   12:05

0

165

Kruške uništene zbog falsifikovanih dokumenata

Više od mesec dana na snazi je dogovorena mera najave svake pošiljke za Rusiju, tako što se tamošnjim nadležnim službama uz poslatu pošiljku šalje skenirani fitosertifikat, navodi Ministarstvo poljoprivrede i ističe da su upravo najnovije aktivnosti ruskih službi rezultat uspešne koordinacije Srbije i Rusije, prenosi Tanjug.

Eksperti Nadzorne poljoprivredne službe u gradu Kursku, na jugu Rusije, oduzeli su pošiljku krušaka koje su, prema deklaraciji, bile iz Srbije, ali se ispostavilo da im je zemlja porekla Poljska, a spalili su je u krematorijumu, preneo je juče sajt Sputnjik.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije navelo je da Uprava za zaštitu bilja nije dobila ni jednu informaciju od nadležnih ruskih službi povodom tog slučaja.

"Pretpostavljamo da se radi o uobijačenim aktivnostima organa Rusije u cilju sprečavanja nelegalnog prometa, odnosno sprečavanja prometa roba koje ne prati originalna dokumentacija za pošiljke poreklom iz Srbije, već najverovatnije falsifikovani dokumenti o poreklu", piše u saopštenju Ministarastva poljoprivrede.

Za vreme redovne provere na pijaci u gradu Kursku na jugu Rusije, navodi Sputnjik, eksperti lokalne Nadzorne poljoprivredne službe našli su u skladištu jednog biznismena 180 kilograma krušaka koje su stigle iz moskovske firme, a kao zemlja porekla tog voća bila je naznačena Srbija.

Ta ruska služba je navela da je u pratećoj dokumentaciji kao zemlja porekla označena Srbija, ali da je tokom pregleda utvrđeno da su na gajbama etikete na kojima se vidi da da su kruške iz Poljske, a da je uvoznik iz Belorusije.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva