:

:

TV Most

clock

Maj 17, 2017   12:05

0

132

Krulj: Iskustvo Srbije dobra preporuka za Kinu u Evropi

Imajući u vidu budući značaj Srbije na putu koji će spajati Kinu sa Bliskim istokom i Evropom, to pokazuje jasan potencijal naše zemlje kada je u pitanju buduće vezivanje, ne samo za koridore, nego za infrastrukturu, istakao je Krulj za RTS.

"Čvorište koje Srbija predstavlja i pozicioniranje u ekonomskom smislu koje smo mogli da vidimo danas, jasan je put u kom pravcu Srbija ide", rekao je on.

Prema njegovim rečima, svaki kineski projekat koji je bio ozbiljno dogovoren između naše i kineske strane koji se realizovao, pokazuje da Srbija predstavlja kredibilnog partnera na Balkanu, dobar put ka interesima Kine, a to su što bliža prisutnost evropskim tržištima, a i kako se gleda na buduću poziciju Srbije u samoj Evropi.

On je podsetio da je ulazak Hestila u Železaru Smederevo "uspešna priča" koja je ralizovana sa Kinezima. "To je dobar primer koliko je Srbija naučila u pregovorima, koliko je odmakla u svojim pregovaračkim sposobnostima", kaže Krulj.

On je dodao da je, s druge strane bitna povećana prognoza našeg rasta, na 3,2 odsto kad je u pitanju Svetska banka.

"Ovakvi projekti guraju prognozu našeg rasta nagore. Ne bi bilo čudno da mi pređemo ove godine i četiri odsto", istakao je Krulj.

Što se tiče RTB Bora, on je rekao da sada putem ovakih pozitivnih rezultata dolazimo u situaciju da mi o tome sa svih strana pregovaramo, i sa kineskom stranom.

Krulj je ukazao da Srbija praktično mora da vodi računa o troškovnom stanju RTB Bora.

"Najvažnije da se nađe održivost rešenja. Rešenja za RTB Bor postoji mnogo, ali održivo kao za železaru se pažljivo pregovara, ne samo sa kineskom stranom", istakao je on.

Upitan koliko je važan bezvizni režim sa Kinom i direktna avionska linija, on je rekao: "U svakom smislu". "Nije se promenio geografski položaj Srbije, ali je bitno promenjen način pristupa kapitalnim investicijama", kaže Krulj.

Za trenutnu situaciju u Evropi kada je u pitanju Kina, on konstatuje da definitivno ide napred i podseća da će početkom junu biti održan novi samit EU-Kina.

"Srbija kroz svoja iskustva može da bude dobra pozitivna preporuka kako kineske kapitalne investicije mogu da daju konkretan rezultat u susretu sa evropskim kapitalnim investicijama. Mislim da je to dobar primer", istakao je Krulj.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva