:

:

TV Most

clock

Avgust 09, 2017   12:05

0

207

Krkobabić: Ovo je izuzetan dan za zadrugarstvo

To su uradili ministar za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić i direktor te zadruge Nikola Kotarac koji su potpisali Sporazum o dugoročnoj saradnji i projektu "Praktična škola zadrugarstva".

Praktična škola zadrugarstva radiće po potrebi na volonterskim osnovama u korist zainteresovanih sadašnjih i budućih zadrugara, u okviru misije Vlade Srbije "500 zadruga u 500 sela", saopštilo je resorno ministarstvo.

Prema finansijskim mogućnostima, planirana su i stručna predavanja eminentnih stručnjaka, navodi se u saopštenju.

Krkobabić je rekao da je danas izuzetan dan za zadrugarstvo Vojvodine i cele Srbije.

"Praktična škola zadrugarstva – Zemljoradnička zadruga "Voćar Slankamen" Novi Slankamen služi na čast zadrugarstvu cele Srbije, rekao je on.

Krkobabić je izrazio očekivanje da će u Novi Slankamen dolaziti zadrugari iz svih krajeva Srbije da se posavetuju i steknu znanje i da vide praktično kako funkcioniše dobra zadruga.

Prema njegovim rečima, moći će da se da se uvere kako može 40-ak domaćina da se objedini i da ima svoje zasade i hladnjaču kapaciteta više od 3.000 tona.

Krkobabić je naveo i da će zadrugari u Novom Slankamenu videti i kako može da se izveze 8.000 tona voća u Rusiju, a deo i u Evropsku uniju.

"Udruživanje 42 zadrugara u Zemljoradničku zadrugu 'Voćar Slankamen' je zaista impresivan poduhvat koji želimo da sledimo u celoj Srbiji, pogotovu u brdsko-planinskim i pograničnim područjima", rekao je on.

On je izrazio zahvalnost Kotarcu i svim zadrugarima što su spremni da svoje znanje bez naknade prenose drugima, dodajući da je izuzetno bitno što su misiju oživljavanja zadrugarstva u Srbiji zdušno podržali najumniji ljudi Odbora Srpske akademije nauka i umetnosti (84, SANU) za selo.

Predsednik Odbora SANU za selo akademik Dragan Škorić je podržao akciju oživljavanja zadrugarstva i naveo da je dobra ideja da Zemljoradnička zadruga "Voćar Slankamen" bude praktičan primer "kako može, i kako treba da izgleda jedna zadruga".

Kotarac je rekao da je to što rade Krkobabić i Vlada Srbije "u istoriji zadrugarstva do sada nepoznato" i dragoceno za zadrugare i zadrugarstva.

Prema njegovim rečima, zemljoradnička zadruga "Voćar Slankamen" biće pravi primer praktične škole zadrugarstva.

Akciju obnove zadrugarstva pozdravio je predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva