:

:

TV Most

clock

Septembar 22, 2015   12:05

0

114

Krizu ne može da reši samo EU

"Predložio sam uspostavljenje kratkoričnih posmatračkih timova koji bi bili poslati na granice kako bi se utvrdile činjenice, napisali izveštaji i dale preporuke kako da se poboljša situacija", rekao je Link u razgovoru sa srpskim novinarima na marignama konferencije o ljudskim pravima i demoratiji u Varšavi.

On je dodao da je lako reći da samo EU može da reši migrantsku krizu, ali da je za to potreban širi koordinisani pristup, te da u tome moraju da učcestvuju i druge zemlje, uključujući i Tursku, i da je potrebno rešenje za rat u Siriji i druge sukobe.

Link je novinarima, upitan da li je mađarska policija ugrozila prava migranata na mađarsko-srpskoj, rekao da to ne može da komentariše, jer eksperti te organizacije nisu bili na terenu.

"Ne možemo da sudimo po tome što smo videli na televiziji ili pročitali u novinama, treba da budemo veoma oprezni, a naši ekspreti nisu bili na terenu", rekao je Link.

On je istakao da osnovana ljudska prava izbeglica moraju poštovati bez presedana.

Upitan kad možemo očekivati predstavnike ODIHR na granicama, Link je rekao da je to ideja o kojoj se razmišlja, da bi je trebalo razviti sa zemljama članicama OEBS-a, te da su potrebne i konsultacije i poziv zemlje u kojima su krize najizraženije.

On je istakao da problem sa izbeglicama neće nestati preko noći već da može samo da se razvija i podsetio da kriza nije “nov fenomen”, te da se Turska i Liban već duže vreme suočavaju sa velkim brojem migratana sa Bliskog istoka.

"Sada se žarište prebacilo, između ostalog i na Srbiju. Ovo se nije razvilo preko noći, već korak po korak", rekao je Link.

Upitan o poštovanju ljudskih prava u Srbiji, Link je rekao da je ODIHR zadovoljan saradnjom sa srpskom vladom i parlamentom, posebno na planu integracije Roma.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva