:

:

TV Most

clock

April 27, 2017   12:05

0

128

Kriza vlasti u Hrvatskoj

Plenković je na sednici vlade, koju hrvatski mediji opisuju kao veoma dramatičnu, razrešio ministra unutarnjih poslova Vlahu Orepića, ministra pravosuđa Antu Å prlju i ministra zaštite okoline i energije Slavena Dobrovića.

"Molim sekretara da pripremi odluku o razrešenju tri Mostova ministra", rekao je premijer nakon glasanja.

Kako navodi portal Indeks, tri razrešena ministra izašla su sa sednice vlade, ne dajući izjave novinarima.

Orepić, Å prlje i Dobrović, glasali su protiv predloga da Vlada odbije zahtev opozicije za pokretanje poverenja ministru finansija Zdravku Mariću.

Opoziciona Socijaldemokratska partija (SDP) predložila je pokretanje pitanja poverenja u Saboru ministru finansija Zdravku Mariću zbog krize u "Agrokoru".

SDP tvrdi da Marić ne može da obavlja tu funkciju s obzirom da je pre dolaska u Vladu bio na funkciji izvršnog direktora za strategiju i tržište kapitala u posrnulom hrvatskom koncernu "Agrokor".

Čelnici Mosta već su se nekoliko puta u medijima negativno izjasnili o HDZ-ovom ministru.

Premijer Plenković je odbacio sve kritike na račun Zdravka Marića, posebno one koja se tiče eventualnog sukoba interesa ministra finansija.

"Vrlo jasno govorimo da je činjenica da je jedno vreme bio zaposlen u "Agrokoru", ali nije mogao znati niti ima odgovornost za ove procese koji su se odvijali u proteklim mesecima i sedmicama", dodao je Plenković.

Koaliciona Vlada HDZ i Mosta ima 20 ministara od koji su 16 iz HDZ a četiri iz Mosta.

Reč je o prvoj velikoj krizi vlasti u Hrvatskoj od formiranja koalicione vlade HDZ i Mosta u jesen prošle godine.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva