:

:

TV Most

clock

Maj 21, 2018   12:05

0

119

Krivična prijava zbog sumnje na nezakonitu obradu podataka u Požegi


Kako se navodi, informacije koje je Poverenik tokom postupka nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti prema Centru za socijalni rad Požega i Sportsko-kulturnom centru Požega dobio ukazuju na to da su lični podaci građana dostavljani opštini Požega na zahtev iz opštine.





"Ti podaci, među kojima i oni zakonom predviđeni kao naročito osetljivi, podaci o socijalnoj i materijalnoj obezbeđenosti, novčanoj pomoći i slično, kasnije su učinjeni dostupnim neograničenom krugu lica, tako što su objavljivani na Fejsbuk stranici 'Glas Požega'", stoji u saopštenju.



Šabić navodi da opština u postupku nadzora, ni nakon ponovljenog zahteva, nije odgovorila na pitanja po kom pravnom osnovu i u koju svrhu vrši prikupljanje i obradu ovih ličnih podataka, kao i da li ih je i na koji način ona učinila dostupnim za objavljivanje na Fejsbuk stranici "Glas Požega".



Zbog toga će, najavio je, protiv predsednika opštine biti podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.



"Dešavanja u Požegi su još jedna krajnje zabrinjavajuća ilustracija odnosa države prema pravu građana na zaštitu podataka o ličnosti", istakao je Šabić i dodao da je dosadašnje reagovanje nadležnih za krivično gonjenje takvih pojava "neadekvatno i da objektivne okolnosti i minimum korektnog odnosa prema pravima građana zahtevaju da se taj odnos potpuno promeni".



Poverenik je prethodno pokrenuo postupak nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, prema Centru za socijalni rad Požega, Sportsko-kulturnom centru Požega i potom prema opštini Požega, povodom prijave Inicijativnog odbora "Protesti u Požegi", kao i pojedinačnih prijava nekih građana.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva