:

:

TV Most

clock

April 12, 2017   12:05

0

117

Krivična prijava za ratne zločine protiv Ante Gotovine

Portparolka Policijske uprave Trebinje Jovana Cvijetić rekla je da se Gotovina tereti da je kao zapovednik kršio pravila medjunarodnog humanitarnog prava, prvenstveno odredbe Ženevskih konvencija za vreme rata u BiH.

U Udruženju logoraša regije Trebinje rekli su da su upoznati da je podneta prijava za ratni zločin protiv Gotovine i da će pojedini članovi ovog udruženja svedočiti o njegovim zlodelima.

"Mi imamo članova koji su bili pod direktnom torturom Ante Gotovine i treba da svedoče o njegovim zlodelima, zbog čega ćemo se maksimalno zauzeti da se ovoga puta pravda dovede do kraja", istakao je predsednik Udruženja Vukan Kovač.

On je naveo da se ne radi samo o zločinima počinjenim nad Srbima na području Livna, već i na području Mrkonjić Grada, gde, kako je istakao, postoje brojna svjedočanstva o njegovim ratnim zločinima.

Gotovina je krajem 2012. godine oslobodjen u Haškom tribunalu skoro svih tačaka optužnice za zločine u "Oluji", pošto je Žalbeno veće ukinulo je prvostepenu presudu kojom je bio osudjen na 24 godine zatvora.

Mediji su ranije objavljivali da se njegova jedinica pominje u vezi sa akcijama kod Maslenice, oko Dinare, na Livanjskom polju i blizu Glamoča, u Bosanskom Grahovu, Strmici, Kninu, Drvaru i Mrkonjić Gradu.

Mediji su takodje ranije objavili da se jedinici, kojom je komandovao Gotovina, pripisuje masakr 150 zarobljenih vojnika RS u Mrkonjić Gradu.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva