:

:

TV Most

clock

Jun 12, 2015   10:21

0

186

Krhka situacija u Makedoniji utiče na region

Ona ističe da je takođe činjenica da Grčka blokirala početak pregovora Makedonije sa EU gotovo 10 godina doprinela sve težoj situaciji u Makedoniji i ocenjuje da je Unija trebalo da izvrši pritisak na prethodne i aktuelnu grčku vladu da omoguće početak tih pregovora.

- Uzgred rečeno, isto važi za odnos između Grčke i Kosova: uprkos činjenici da Grčka ima ambasadora stacioniranog u Prištini, "oficira za vezu", i da izdaje šengenske vize za građane Kosova, priznanje još nije postalo realnost. Da se vratimo na Makedoniju: veoma mi je drago što su demonstracije protekle mirno i što nikakva etnička podela nije bila vidljiva, čak naprotiv: zastave Makedonije i Albanije su se zajedno vijorile! Ukoliko se aktuelna politička kriza u Makedoniji ne reši, ako nezavisni stručnjaci ne istraže skandal u vezi sa prisluškivanjem i nasiljem u Kumanovu, krhka situacija u Makedoniji može da utiče na ceo region, ne samo na Kosovo - konstatuje naša sagovornica.

Lunačekova naglašava da prošlonedeljna najava komesara EU za susedstvo i pregovore o proširenju Johanesa Hana da su se zavađeni politički lideri u Makedoniji složili o održavanju prevremenih izbora do kraja aprila 2016. u cilju prevazilaženja duboke političke krize pokazuje da je važna uloga EU kao posrednika na Zapadnom Balkanu i da ne "samo da moramo da se zalažemo za navedene istrage, već i da mi, EU, takođe treba da nastavimo aktivnu i dinamičnu politiku proširenja kako bismo stabilizovali region".

Upitana da li je postoji mogućnost da se ostvare očekivanja srpskog premijera Aleksandra Vučića da će prva poglavlja o pridruživanju Srbije Uniji biti otvorena u septembru ili ranije, potpredsednica EP kaže da ako mora da pogađa "tipovala" bi da će se to dogoditi ove jeseni.

- Ipak, dozvolite mi da razjasnim jedno: ma koliko smatrala da je značajno da se prva poglavlja ubrzo otvore jer predstavljaju podstrek za reforme, naročito poglavlja 23 i 24, koja se odnose na osnovna prava, vladavinu zakona, slobodu medija, potrebno je nastaviti napredak u sprovođenju sporazuma postignutih u pregovorima Beograda i Prištine. Nedavno objavljena publikacija "Velika stvar" jasno pokazuje da su od 16 sporazuma samo četiri u potpunosti sprovedena. Stoga, jasno je da je da je potrebno da Vlada Srbije učini više i to bez oklevanja i da ne blokira napredak, poručuje Lunačekova.

Ocenjujući značaj prve zvanične posete srpskog premijera Albaniji, sagovornica Danasa ističe da je Vučićev kolega, predsednik albanske vlade Edi Rama posetio Beograd još prošle godine, tako da pozdravlja odluku premijera Vučića da ode u Albaniju.

- Regionalna saradnja predstavlja prvi i značajan korak u pravcu unapređenja dijaloga i takvi sastanci redovno se odigravaju u Briselu u okviru Balkana. Ali, takođe je važno da se pokaže građanima i Albanije i Srbije da se vodi dijalog i uspostavljaju dobrosusedski odnosi, ističe Ulrike Lunaček.

Izvor: Danas

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva