:

:

TV Most

clock

Novembar 11, 2017   12:05

0

241

Kredit za održavanje puteva i javnih objekata

Iz kredita Svetske banke, 60 miliona evra namenjeno je održavanju 8.000 kilometara puteva u niškom, vranjskom i kruševačkom kraju. U Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koji sa preduzećem "Putevi Srbija" realizuje taj posao, kažu da će prvi put putare tražiti na javnom tenderu što će biti i trajna praksa.

"Cilj je da do kraja iduće godine imamo pokrivenih svih 15.000 kilometra održavanja puteva prema učinku. To znači da ćemo se u budućem periodu više fokusirati na kvalitet izvedenih usluga nego na količine materijala, radova, ljudstva i mehanizacije koji su uglavnom bile do sada u ugovornom odnosu koje imamo sa putarskim preduzećima", kaže Miodrag Poledica, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Putevi će se održavati u skladu s vremenskim prilikama, pa se nabavlja i 18 meteo-stanica. Tačno će biti propisano koliko vremena treba za koji posao.

"Na primer, tačno u roku od dva časa od prestanka snežnih padavina putarsko preduzeće će imati rok da dovede put na nivo trenja koji je propisan ugovorom. Ako to dovede u roku od tri sata država će imati mogućnost da naplati penale tom putarskom preduzeću", kaže Poledica.

Ostalih 40 miliona evra kredita Svetske banke biće utrošeno za poboljšanje energetske efikasnosti u 234 javna objekta u lokalnim sredinama. Nosioci posla su Ministrstvo energetike i Vladina Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjem, a radiće se izolacija, menjati stolarija, kanalizacione i vodovodne cevi, kotlovi i omogućiti grejanje na biomasu.

"Radi se o objektima u sektoru zdravstva i prosvete i socijalne zaštite i tu gledamo i najmanje seoske ambulante i seoske škole, ali i velike i značajne objekte gde rekonstrukcija zahteva neuporedivo više napora i više košta", navodi Marko Blagojević, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

Samo taj projekat smanjiće emisiju ugljen dioksida za 19.000 tona i doneti ogromne uštede energije što će umanjiti i račune za struju i grejanje.

"Ovo je malo specifična kreditna linija, u smislu da se novac povlači po završenim radovima. Ne možemo da uzimamo firme koje to ne mogu da urade. Mi smo garant da će postići standard koji se očekuje od nas", kaže Stevica Deđanski, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Inače, na vladinom spisku za unapređenje energetske efikasnosti je 500 objekata. Do sada su kompletno, od poda do krova obnovljene 123 javne zgrade i ustanove širom Srbije.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva