:

:

TV Most

clock

April 16, 2018   12:05

0

140

Krečman: Potpuno uvereni da je Srbiji mesto u EU

"Srbiji je mesto u EU i u to smo potpuno uvereni. Doprinos Srbije u pristupnom procesu zaslužuje veliko poštovanje", podvukao je dodajući da Baden-Virtemberg želi da dâ svoj doprinos evropskom putu Srbije.

Krečman je kazao da se raduje što je mogao da se odazove pozivu da dođe u Srbiju, koju je dobio aprila 2015. godine, kada je Vučić boravio u Baden-Virtembergu.

"Brojnost delegacije, koja se sastoji od predstavnika politike, privrede, nauke i civilnog društva, pokazuje da ozbiljno želimo da intenziviramo i produbimo saradnju sa Srbijom", naglasio je on.

Krečman je kazao da prostor za produbljivanje saradnje postoji u ekonomskoj razmeni, te posebno naglasio da sutrašnja sednica mešovite komisije, ali i Dunavska strategija pružaju mogućnosti za kooperaciju.

"Dunav je velika evropska reka koja ima svoj izvor u Baden-Virtembergu. I sam živim na Dunavu, gde sam naučio da plivam, i ta reka koja povezuje treba da bude podsticaj za saradnju", kazao je on.

Krečman je objasnio da je došao da pomogne Srbiji u ozbiljnim naporima na putu ka EU, dodajući da su potrebne još reforme, posebno u oblasti vladavine prava i bezbednosti planiranja.

"To je posebno važno za mala i srednja preduzeća, koja su kičma privrede Baden-Virtemberga, jer ona nemaju velike pravne službe, i ako se odluče da investiraju, a hoće sigurno jer je ovo atraktivno tržište, moraju da postoje i atraktivni uslovi", rekao je on.

Takođe je naglasio da su potrebni napori u oblasti digitalizacije kako bi Evropa ostala konkurenta, jer na globalnom tržištu, pored SAD, sada imamo i Kinu, te je bitno da Evropa ostane snažna, prostor mira i blagostanja.

Kada je reč o ekologiji, Krečmar, koji je političar iz redova stranke Zelenih, potvrdio je da je i o tome bilo reči i naglasio da na svetskim tržištima mogu biti konkurentna samo ona preduzeća koja se pridržavaju svetskih standarda.

Istakao je da je neophodno i da se zemlje posvete digitalizaciji kao i održivosti, zbog čega će i to biti teme za mešovitu komisiju.

Krečman je kazao da će uložiti i napore u negovanju prijateljstva dva naroda.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva