:

:

TV Most

Foto: Tanjug - AP

clock

Januar 23, 2015   12:05

0

132

Kralj Salman: bez promene kursa Saudijske Arabije

Dosadašnji kralj Abdulah, moćni saveznik SAD koji se pridružio zvaničnom Vašingtonu u borbi protiv terorizma i islamskog ekstremizma i radio na reformama i modernizaciji svoje ultrakonzervativne muslimanske kraljevine, preminuo je protekle noći u 91. godini.

"Ostaćemo, uz Božju pomoć, na pravom putu kojim napreduje ova zemlja otkad ju je osnovao pokojni kralj Abdulaziz", rekao je Salman u govoru emitovanom na državnoj televiziji, preneo je Rojters.

On je takođe pozvao muslimanske i arapske zemlje na jedinstvo i solidarnost i obećao da će služiti državi i štiti je od svakog zla.

Analitičari očekuju da će Saudijska Arabija ostati blizak saveznik Zapada u borbi protiv islamskog ekstremizma i da će zadržati oprezne odnose sa suparničkim šiitskim Iranom.

Salman je prethodno bio ministar odbrane u vreme kada se

Rijad pridružio koaliciji, koju predvode SAD i koja izvodi vazdušne napade na pripadnike Islamske države u Siriji i Iraku, sunitskim ekstremistima koji prete da će svrnuti vladajući saudijsku dinastiju Al Saud.

On je došao na čelo kraljevstva bogatog naftom u vreme kada se region suočava sa izazovom bez presedana u vidu drastičnog pada cene tog energenta.

Novog kralja bije glas da je pragmatičan i sposoban da uspostavi osetljivi balans između verskih, plemenskih, državnih i zapadnih interesa i ne očekuje se da će unositi promene u saudijsku spoljnu ili energetsku politiku.

Abdulah je, otkad je 2005. godine bio stupio na presto, nastojao da moć svoje kraljevine kao značajnog proizvođača nafte upotrebi za preoblikovanje Bliskog istoka, prenela je agencija AFP.

Snažno se zalagao za obrazovanje, a, prvi put u istoriji Saudijske Arabije, omogućio je ženama mesto u savetodavnom telu Šuri i obećao im i pravo da glasaju i kandiduju se na opštinskim izborima, jedinim koji se održavaju u toj zemlji.

Zajedno s drugim sunitskim monarsima sa Bliskog istoka protivio se talasu prodemokratskih protesta koji su početkom ove decenije zahvatil taj region, smatrajući te ustanke pretnjom po stabilnost regiona i po sopstvene tronove.

Salman je danas imenovao kraljevskim dekretom svog nećaka Muhameda bin Najefa za zamenika prestolonaslednika, a sina Muhameda bin Salmana za upravnika dvora i ministra odbrane, funkciju na kojoj je dosad bio Salman.

Princ Muhamed, koji je posle prestolonaslednika Mukrina, Salmanovog najmlađeg polubrata, naredni u liniji za presto, ostaje ministar unutrašnjih poslova, a nepromenjeni ostaju i drugi ministri, među kojima šef diplomatije i ministar za naftu i finansije.

Muhamed bin Najef, koji je na čelu policije od 2012, bio je 2009. godine meta neuspelog napada bombaša samoubice povezanog sa Al Kaidom.

Kako je sam rekao posle incidenta, to je samo učvrstilo njegovu odlučnost u borbi protiv terorizma u Saudijskoj Arabiji.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva