:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Oktobar 09, 2015   12:05

0

148

"Krajiški likovni salon" od 13. oktobra

Glavne odlike Salona su veliki broj radova, širok spektar tema i likovnih pristupa, ali pre svega velika zainteresovanost kako izlagača tako i publike za ovu izložbu, koja će biti predstavljena i u Kragujevcu, Pančevu, Novom Sadu.

Više od 100 autora svoje ideje i stavove iskazali su u najraznovrsnijim materijalima i tehnikama, od onih klasičnih poput mermera, mozaika ili ulja, grafike, sve do digitalne fotografije.

I ove godine, na izložbi zajedno izlažu kako afirmisani umetnici, tako i mladi autori.

Nagrada salona "Boris Markoš Mingo" za likovno stvaralaštvo mladih, ove godine je pripala Teodori Balabanović za sliku "Majstor", a dodeljuje se u znak sećanja na mladog umetnika, koji je poginuo braneći Krajinu 1991. godine.

Salon je prvi put organizovan početkom 80-ih godina prošlog veka u Kninu, a kontinuitet izložbe na kratko je prekinut 1995. godine zbog progona, ali je ona nastavila svoje trajanje i na prostoru Srbije gde je izbegao najveći deo Srba iz Krajine.

Uprkos tragičnoj sudbini srpskog naroda, ljudi okupljeni oko "Krajiškog likovnog salona", odlučili su da se predstave javnosti u Srbiji, ali gledajući na to kao na jedan od načina da svoj zavičaj otrgnu od zaborava, bilo da je reč o crkvama i manastirima, gradovima, selima, pejzažima, licima, uspomenama na detinjstvo...

Njima su se ubrzo pridružili i umetnici koji su poreklom sa prostora Krajine, a potom i likovni stvaraoci iz Republike Srpske, Srbije...

Neki od njih učestvovali su i ove godine u radu likovne kolonije "Umjetničkog bratstva manastira Krke" koja traje već 20 godina.

Salon organizuju Udruženje Srba iz Hrvatske, Srpsko kulturno društvo "Zora" Knin-Beograd, zajedno sa Zavičajnim klubom "Kninska krajina" i Udruženjem Srba iz Hrvatske "Nikola Tesla" Kragujevac.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva