:

:

TV Most

clock

Januar 15, 2016   12:05

0

198

Kraj Šengena znači kraj evra i veću nezaposlenost

"Šengen zona je jedno od najvećih dostignuća procesa evropskih integracija. Bez Šengena, bez slobodnog kretanja radnika, bez slobode evropskih građana da putuju, evro nema smisla", rekao je Junker na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

On je ukazao i na povezanost Šengena, slobode kretanja i unutrašnjeg tržišta.

"Ako neko želi da ubije Šengen, na kraju će ubiti i jedinstveno tržište. A to će dovesti do problema nezaposlenosti u Evropi. Manje Šengena znači manju zaposlenost i manji ekonomski rast", zaključo je Junker.

Predsednik EK se osvrnuo i na reformske zahteve koje Velika Britanija postavlja Evropskoj uniji i izrazio uverenje da će se za te zahteve u februaru naći "trajno rešenje".

Govoreći o Poljskoj, Junker je rekao da EU nema problem sa tom zemljom, već sa akcijama nove, evroskeptične poljske vlade, dodavši da su te akcije i te kako stvar EU.

Britanska agencija podseća da je EK, potezom bez presedana, u sredu pokrenula istragu o tome da li je nova desničarska poljska vlada prekršila demokratske standarde Unije time što je preuzela veće kontrole nad sudstvom i državnim medijima.

"Nemojmo mešati Poljsku i novu poljsku vladu... Ne želim da poljski narod stekne utisak da se cela EU diže protiv Poljske. Poljska je zemlja koja pobuđuje veliko poštovanje i divljenje u mom slučaju", istakao je Junker.

On je, međutim, napomenuo da se pitanja Poljske, koja je članica EU, moraju posmatrati i u svetlu sporazuma Unije.

"Potpuno je pogrešno reći da je to stvar poljskog zakonodavstva i da nema nikakve veze sa evropskim nadležnostima", rekao je Junker.

Propis EU o nadzoru zakona, koji je pokrenut u slučaju Poljske, mogao bi da dovede do suspenzije glasačkih prava Varšave u EU ukoliko ta zemlja bude ignorisala eventualne sugestije Brisela u skladu sa članom sedam sporazuma EU, ali je Junker rekao da su mali izgledi da do toga dođe, te da je prerano govoriti o sankcijama Poljskoj.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva