:

:

TV Most

clock

Oktobar 03, 2015   12:05

0

148

Kraj procedure za nostrifikaciju diploma

Centar za nostrifikaciju diploma je otvoren pre tri dana, a ministar za RTS kaže da se čini kao da su studenti čekali pred vratima da Centar počne sa radom, jer je za dan i po dospela 61 prijava.

Prema njegovim rečima, procedura je krajnje jednostavna, prijava je preko interneta, dobija se spisak neophodnih dokumenata i termin.

"Termini se znaju nedeljama u napred. Rok je određen zakonom i on iznosi 90 dana i u tom roku se diploma priznaje ili ne", rekao je Verbić.

Cena nostrifikacije neće više zavisiti od fakulteta, složenosti teme diplomskog ili master rada već je fiksna.

"Cena je fiksna, zapravo reč je o republičkoj taksi koja iznosi 3.500 dinara", rekao je ministar.

ÄŒesto se postavlja i pitanje razlika između profesionalnog i akademskog priznavanja.

"Studenti koji žele da nastave studiranje prijavljuju se na odabrane fakultete. Oni imaju pravo da traže određena znanja i sertifikate, a Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja se bavi nostrifikacijom diploma koja je neophodna za zapošljavanje", objasnio je Verbić.

Bilo je situacija u kojima su se svršeni studenti žalili da komisija koja treba da ocenjuje njihove radove nije za to kvalifikovana. Sada se pitanje kompetentnosti neće dovoditi u pitanje.

"Ranije je bilo potrebno naći odgovarajući studijski program kod nas pa da diploma bude priznata, sada to nije slučaj jer program koji je neki student pohađao u inostranstvu može da bude u toj meri napredan da kod nas adekvatan još ne postoji", rekao je ministar.

Verbić je zaključio da Ministrstvo zbog toga angažuje tri univerzitetska profesora koji pomažu u utvđivanju relevantnosti nekog programa.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva