:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

April 04, 2015   12:08

0

240

Kragujevac: Prva Škola stripa i ilustracije

Predsednik tog udruženja i direktor škole Nebojša Vesović, Tanjugu je izjavio da će škola, koja ima 20-ak polaznika, raditi tri meseca, svakog petka, a posle letnje pauze još tri meseca počev od septembra.

"Kragujevac zaslužuje ovakvu školu u kojoj će moći da se edukuju i početnici i mladi autori", objašnjava Vesović.

Dodaje da će polaznici na kraju godine dobiti diplome, a njihovi radovi će biti predstavljeni početkom decembra, na izložbi posvećenoj njima-prvoj generaciji Škole stripa.

Osnove nastavnog programa škole su upoznavanje sa svim elementima nastajanja jednog stripa, kao što su crtež, scenario (dramaturgija), anatomija, scenografija, kadriranje, montaž, studija i kreiranje likova, kostimografija, "story board", ilustracija, tehnike, materijali za rad, kao i teorija i istorija stripa.

Među polaznicima je i apsolvent novinarstva Filip Mojković koji kaže da voli strip i da crta od kada zna za sebe.

"Neke druge stvari, kao što su fakultet i posao, su mi odvukle pažnju, a moj motiv što sam sada u ovoj školi jeste da se malo više fokusiram na strip. Da mu se vratim, makar, kao hobiju, a i bolje je da sednem da crtam, nego da budem za kompjuterom", rekao je Mojković i dodao da ga najviše privlače američki superherojski stripovi kao i moderniji američki strip.

Glavni predavač na otvaranju škole stripa bio je Vladimir Vesović diplomirani grafičar, strip umetnik, ilustrator i animator koji je Tanjugu izjavio da interesovanje za stripove raste, ali da još uvek nije kao u vreme 70-ih i 80-ih godina prošlog veka.

Vesović podseća da su te godine bile "zlatno" vreme za stripove, zato što su se štampali u tiražima i do 100.000.

"Tada je bilo mnogo stripova, mnogo izdavača, veliki tiraži, a danas je manje i stripova i izdavača, a tiraži su mali", kaže Vesović i dodaje da 90-te godine nisu bile godine stripa, što je, kako je ocenio, uticalo, da se dve-tri generacije odviknu od stripa.

Vesović kaže da profesionalni strip crtači u Srbiji ne mogu ozbiljno da se bave tim poslom zato što izdavači nisu u situaciji da to finansijski isprate, zbog čega veliki deo srpskih strip crtača radi za izdavače u inostranstvu.

"Više od 30 naših strip crtača radi za francuske, belgijske, italijanske i američke izdavače, a drugi deo, koji ostaje u Srbiji, se snalazi", kaže Vesović i dodaje da ima strip izdavača koji objavljuju domaće stripove, kao što su magazini "Kiše" iz Kragujevca i "Presing" iz Niša, ali da tu nema novca, već samo mogućnost da autor objavi delo.

Studentski kulturni centar u Beogradu raspisao je konkurs za 13. Međunarodni salon stripa koji traje do 15. avgusta, saopšteno je iz te ustanove.

Moguće je konkurisati sa delom jednog ili više autora, a kandidati mogu poslati ili doneti lično samo jedan rad u originalu ili dobroj kopiji, obima od jedne do četiri table, a najpoželjniji su A3 ili A4 formati.

Odabir teme, žanra, autorski pristup i format table za konkurs su slobodni i ne isključuje se mogućnost prihvatanja rada strip tematike u drugim medijima: reljef, skulptura, instalacija, objekat.

Takođe, tekst u stripu mora biti na jednom od jezika naroda bivših jugoslovenskih republika ili na engleskom, a uz rad je obavezno poslati čitko popunjenu prijavu koja se može preuzeti na www. skc.org.rs ili dobiti u "Srećnoj galeriji" SKC, pri predavanju radova.

Potrebno je na poleđini svake table rada naznačiti autore i njihovu funkciju: scenario, crtež, kolor i za svakog od njih obavezno dostaviti u prijavi sve potrebne podatke i označiti stranice brojem.

Bez tih podataka rad se neće uzimati u razmatranje. Radove će selektovati žiri, i to za veliku izložbu salona, za oficijalne nagrade salona i za nagrade sponzora i izdavača.

Tokom Salona, koji će trajati od 24. do 27. septembra, biće dodeljeno više nagrada.

Gran pri Salona uključuje novčani iznos 1.000 evra, zatim će biti dodeljene nagrade za najbolje ostvarenje u domenu klasičnog strip jezika, za najbolje ostvarenje u domenu alternativnog strip jezika, za najbolji scenario (ideju), za najbolji crtež i specijalna nagrada žirija za inovaciju.

Takmičarima do 15 godina starosti biće dodeljene nagrade "Mladi lav" - najbolji rad u kategoriji, zatim specijalne nagrade žirija za najbolju ideju, za zreo i maštovit izraz i nagradu za najmlađeg učesnika.

Međunarodni salon stripa je festival koji organizuje i vodi "Srećna galerija" SKC-a, predstavlja najmasovniji i najveći strip događaj u Srbiji i jedan je od najznačajnijih smotri "devete" umetnosti u regionu. Salon se svake godine održava krajem septembra, u svim prostorima SKC-a.



Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva