:

:

TV Most

clock

Septembar 28, 2015   12:05

0

124

Kozarev: Za održivi povratak iznaći nove pristupe

Kozarev je, govoreći na ovogodišnjem OEBS-ovom Samitu ljudske dimenzije u Varšavi, rekao da takvo sveobuhvatno rešenje nudi upravo koncept povratničkog naselja „Sunčana dolina“, u kojem će na severu KiM 300 porodica dobiti priliku da se vrati u pokrajinu i da tamo ostanu.

„Sunčana dolina“ će, prema rečima Kozareva, osim kuća i osnovne infrastrukture, imati obdanište, školu, zdravstveni centar, poštu, crkvu i sve uslove za razvoj preduzetništva, a takva ekonomski održiva zajednica će u interakciji sa širim okruženjem doprineti opštem ekonomskom razvoju Kosova i Metohije.

„Ovaj projekat biće multietničkog karaktera, biće realizovan transparentno i sa naglaskom na rezultatima. Ako uspemo da iznađemo zajednički način da rešavamo problem interno raseljenih kroz ovakve projekte, nije kasno da problem uspešno rešimo. Za uspešnu realizaciju ovakvog pristupa neophodna je saradnja sa međunarodnom zajednicom i zainteresovanim stranama na terenu“, kazao je Kozarev.

Prema njegovim rečima, ovakav model povratka može biti univerzalan i sproveden i u drugim regijama, gde se OEBS suočava sa neophodnošću rešavanja pitanja interno raseljenih.

Kozarev je precizirao da se, prema podacima UNHCR-a, širom regiona i dalje nalazi oko 230.000 raseljenih sa KiM, a od toga je daleko najveći broj (u ovom trenutku 204.049 osoba) u Srbiji.

Ostvareni nivo povratka je ispod pet odsto od ukupnog broja raseljenih, a Kozarev je izneo čitav niz problema koji su na to uticali, kao što su uništena imovina, izostanak kompenzacije i efikasnih mehanizama za restituciju uzurpirane imovine, legalizacija otimačine imovine kroz sudske prevare.

Problem, takođe, predstavlja legalizacija objekata, težak pristup ličnoj dokumentaciji, visoke administrativne takse, neefikasan sud nesposoban da vodi postupke na srpskom jeziku i loša bezbednosna situacija.

Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva