:

:

TV Most

clock

Februar 05, 2018   12:05

0

228

Kovanice sa likom Nikole Tesle

U saopštenju se navodi da su u junu 2016. počeli preliminarni razgovori o mogućnostima komercijalne saradnje na projektu proizvodnje serije srebrnih i zlatnih kovanica, različitih veličina i kvaliteta, posvećenih Nikoli Tesli.
Tokom važenja ovog sporazuma NBS će izrađivati 210.000 komada kovanica godišnje, u skladu sa odobrenim dizajnom, a na osnovu zaključenih pojedinačnih ugovora koji su predviđeni Okvirnim sporazumom.
Okvirni sporazum se zaključuje na period od pet godina, tako da je ukupni očekivani tiraž oko milion komada kovanica.
U početnoj fazi izrađivaće se srebrne kovanice, za čiju izradu će srebrne rondele, kružne metalne pločice na kojima se izrađuju lice i naličje kovanice, obezbediti kompanija "Miss internessenal, koja preuzima sve rizike u vezi sa cenom srebra, marketingom, uvozom rondela i izvozom gotovog proizvoda.
Narodna banka Srbije – Zavod za izradu novčanica kuje srebrnjake u skladu sa usvojenim idejnim rešenjem, koje je utvrđeno u skladu sa Zakonom o NBS.
Avers je jedinstven svih pet godina važenja sporazuma - lik Nikole Tesle, dok će se na reversu obeležja menjati i na njemu će biti izumi Nikole Tesle.
Predviđeno je da se revers menja svake godine, odnosno da bude najmanje pet takvih izmena, što znači da će biti zastupljeno najmanje pet izuma Nikole Tesle, dodaje se u saopštenju NBS.
Ovom saradnjom promovišu se srpski novac, istorija i znamenite ličnosti na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država, a određena promotivna količina kovanica biće od juna dostupna i na domaćem tržištu.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva