:

:

TV Most

clock

Januar 30, 2018   12:05

0

237

Kovačeviću i Martinoviću nagrada "Radoje Domanović"


Odluku je doneo žiri u sastavu: Radomir Andrić (predsednik), Milovan Vitezović, Petar Žebeljan, Slađana Mitrović, Radoslav Tilger, Aleksandar Čotrić i Bojan Ljubenović.




U obrazloženju je navedeno da je Pavle Kovačević (1940) u književnom stvaralaštvu dostigao vrhunske domete, a kao aforističar je ušao u sazvežđe velikana satire već prvom knjigom "Do sarkazma i napred" (1967).


"U Kovačevićevom opusu najviše fasciniraju dubina njegovih zapažanja i slikovitost i elegancija književnog stila", ocenio je žiri.



Ono što posebno ističe Savu Martinovića (1935) u vrhunskom jatu srpske satire je, prema zapažanju žirija, njegovo ogledanje u čitavom nizu žanrova - aforizmu, epigramu, priči, mikro-zapisu, mikro-eseju, pitalici i romanu.



"Njegovoj znatiželji i literarnom gabaritu tesni su svi okviri i zato ih neprestano menja i razmiče", stoji u obrazloženju.



Za najbolju knjigu satire na srpskom jeziku nagrada "Radoje Domanović" dodeljena je Milanu R. Simiću za knjigu aforizama "Žulj na žulj" (Društvo "Trag" i časopis "Naš trag"), Jeremiji Lazareviću za knjigu poezije "Filozofija" ("Filip Višnjić") i Janku Jeliću za knjigu poezije "Zlatni čovjek" (Matica srpska - Društvo članova u Crnoj Gori).



Simić (1959) je u knjizi "Žulj na žulj", pišući o izbornim manipulacijama, nedostojnosti nosilaca funkcija, cenzuri, samocenzuri, doušnicima, tajnim službama, isleđivanju, likvidacijama političkih protivnika, sudskim procesima i zakasnelim rehabilitacijama, doveo u sklad svoju angažovanost i estetiku, aktuelnost i univerzalnost, direktnost i aluzivnost.



Lazarević (1955) knjigom "Filozofija" ponudio je čitaocima delo u kojem, pored duhovnosti, smirenosti i misaonosti, demonstrira građansku smelost i satirični duh za poeziju inspirisanu društvenim zbivanjima, a u njegovim stihovima, prema oceni žirija, ima snage, oštrine i zamaha, kao i čežnje za uzvišenim i nedokučivim.



Priče u zbirci "Zlatni čovjek" ispričane su zanimljivo, lako, neusiljeno, životno, neposredno sa originalnim, izvornim humorom, prepoznatljivim za Janka Jelića (1979), a paradoksalnost situacija u koje dospevaju likovi, ironija i sarkazam koji se na to nadograđuju, stvaraju zdrav i jedar humor.



Priznanje "Ekselencija satire", koje se dodeljuje najboljim stranim satiričarima, pripala je Ljubomiru Feldeku iz Bratislave, Mihailu Vešimu iz Sofije i Vladislavu Vlahoviću iz Podgorice.



Za teorijski doprinos satiri nagrađen je Vitomir Teofilović (1943), za knjigu "Eseji o aforizmima o romanima o pesmama" (Gea), koju je žiri ocenio kao književni podvig, kapitalno izdanje i enciklopediju srpske satire, posebno aforistike.



"Teofilovićev stil je elegantan, jasan, lapidaran i sadržajan. Ako je Stanislav Ježi Lec vratio aforizmu ugled svojim 'Neočešljanim mislima' na literarnom planu, Vitomir Teofilović je to učinio knjigom 'Eseji' na književno-teorijskom polju", navedeno je u obrazloženju.



Nagrada "Radoje Domanović", najznačajnije priznanje Srbiji za satirično stvaralaštvo, dobitnicima će biti uručeno na svečanosti 19. februara u Udruženju književnika Srbije u Beogradu.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva