:

:

TV Most

clock

Avgust 18, 2018   13:53

0

150

Kovačević: Ekonomska kretanja još bolja nego 2017.

Prema rečima Miladina Kovačevića, radovi u građevinarstvu su po vrednosti u prvih šest meseci premašili 25 odsto, dok je, s druge strane, industrija imala slabiju dinamiku rasta u odnosu na 2017. godinu, ali će, kako kaže, ipak dostići značajan rast.

Za razliku od prošle godine kada je bilo problema u energetici zbog klimatskih uslova, ali i zbog drugih događaja vezanih za rudnike, sada se beleži veća proizvodnja struje za 8,5 odsto.

Kovačević, koji je i direktor Republičkog zavoda za statistiku, kaže i da promet trgovine na malo beleži rast od 5,2 odsto, što pokazuje rast potrošnje i standarda. 

Kada je reč o zaradama, one su u maju bile veće za 4,7 odsto,a prosečna zarada je dostigla 426 evra.

Snažan rast u prvih šest meseci, prema njegovim rečima, beleži turizam i to od 12,6 odsto. Ako se pogleda broj socijalnih osiguranika, vidi se da zaposlenost raste vrlo stabilno.

U odnosu na jun 2016. godine, broj zaposlenih je porastao za 125.968 lica, odnosno u poređenju sa junom iz 2017. godine za 71.728 lica.

"Uskoro ćemo imati rezultate ankete o radnoj snazi za drugi kvartal i ocekujem da ćemo se sa stopom rasta nezaposlenosti vratiti na najniže nivoe. Ne verujem da će u drugom kvartalu preći 12, 13 odsto", rekao je Kovačević.

Ukupne investicije beleže rast od preko šest odsto, a kada je reč o direktnim stranim investicijama one su u prvih pet meseci iznosile 1,6 milijardu evra, što je priliv veći za 15,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine. 

Kaže i da su devizne rezerve povećane u prvih pet meseci kao rezultat monetarne stabilnosti i stranih direktnih investicija.

"Javni dug je na kraju maja pao na 59,9 odsto i time je dostignut cilj iz fiskalne strategije za 2018. godinu. Godisnja stopa inflacije je sada na 2,4 (84, julski podaci) i to je u okviru ciljanog koridora. Raste i kreditna aktivnost banaka, više prema stanovništvu nego prema privredi", naveo je Kovačević.

Izvor: Tanjug,RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva