:

:

TV Most

clock

April 06, 2016   12:05

0

165

Kovač: Želimo prijateljstvo sa Srbijom, ali i ispunjenje uslova

Kovač je novinarima nakon sednice vlade rekao da je Hrvatska u stalnoj komunikaciji sa Evropskom komisijom i da je na toj adresi jasno rekla šta očekuje od predpristupnih pregovora Srbije sa EU, kao i ono što bi zvanični Beograd trebalo da uradi da bi Hrvatska pristala na otvaranje poglavlja 23 (Pravosuđe i osnovna prava).

"Jasno je da potpuna saradnja s Haškim sudom mora biti u pregovaračkim merilima. Isto tako je vrlo jasno da Srbija ne može biti neka vrsta sudije za sve zemlje bivše Jugoslavije za ratne zločine, uključujući i Hrvatsku. To je nedopustivo i to će morati da bude deo pregovaračkih merila koje Srbija mora ispuniti", rekao je Kovač.

Hrvatska takođe očekuje, nastavio je, da Srbija ispuni obaveze iz međudržavnog sporazuma o zaštiti manjina.

"Hrvatska svoju obvezu već dugo sprovodi i nezavisno od tog sporazuma. Očekujemo da hrvatska manjina bude zastupljena u narodnoj skupštini i to na osnovu zakona kao što to predviđa taj međudržavni sporazum između Hrvatske i Srbije", naveo je.

Govoreći o sutrašnjoj poseti premijera Tihomira Oreškovića Vatikanu, Kovač je rekao da će tokom te poste bili reči o kanonizaciji kardinala Alojzija Stepinca, te da je on veliki optimista kada je reč o datum tog događaja.

"Mislim da će predsednik vlade i Sveti Otac imati na tu temu razgovor u četiri oka. Osobno sam optimist", kazao je Kovač.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva