:

:

TV Most

Foto: novilist.hr

clock

Jul 11, 2016   12:05

0

142

Kovač: Moguća blokada ako Srbija bude sudila hrvatskim veteranima

Miro Kovač je to rekao nakon razgovora sa hrvatskim ministrom za ratne veterane Tomom Medvedom i predstavnicima udruženja ratnih veterana.

Nakon sastanka zatvorenog za javnost, Kovač je istakao da "Srbija na putu prema EU neće moći da primenjuje taj zakon, a moraće da sarađuje i u otkrivanju nestalih i njihovih posmrtnih ostataka", prenosi Hina.

"Å to se toga tiče, Srbija će morati da razmenjuje informacije sa hrvatskim državnim organima i žrtvama rata omogućiti pristup pravosuđu, to jest pravdi", rekao je Kovač. Dodao je da će "žrtve rata imati pravo na odštetu, a da će Srbija imati obavezu da sve odluke Suda u Hagu poštuje i primenjuje".

Na pitanje novinara može li Hrvatska da spreči Srbiju u podizanju optužnica protiv hrvatskih državljana, Kovač je odgovorio da postoji bilateralni način i bilo bi najbolje da se to tako reši.

"Isto tako, postoji i evropski okvir, vladavina prava je temeljno načelo funkcionisanja EU. Sada je obaveza Srbije da se taj njihov zakon ne primenjuje na Hrvatsku i ta obaveza je ušla u pregovarački okvir", rekao je Kovač i dodao da će "Srbija, ako želi da napreduje prema EU, to morati da primenjuje i moraće taj kriterijum da poštuje".

Kovač je poručio i da će se "svakih šest meseci sprovoditi nadzor nad ispunjavanjem te obaveze Srbije", prenosi Hina.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva