:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

April 19, 2015   12:05

0

123

Kostreš za novi ustav Srbije


Pitanje vojvođanske autonomije stalno je otvoreno "dok tako ne postane problem", rekao je on i upozorio da, ukoliko ta pokrajina postane problem, "to nije dobro ni za Vojvodinu, ni za Srbiju".

Kostreš smatra da je pre svega neophodno utvrditi, i to "u novom Ustavu", kakva je vojvođanska autonomija i koje nadležnosti bi ona trebalo da ima.

"Od Miloševićevog puča 1988. godine do danas, ni od jedne vlasti, DOS-a, Koštuničine vlade, Tadićeve, a sad ni Dačićeve i Vučićeve, nismo dobili jasan dogovor na pitanje da li Vojvodina treba da bude autonomna i koji nivo autonomije treba da ima", naveo je Kostreš.

Napominjući da se u tom pogledu može ići dalje tek kad se postigne dogovor o tom ključnom pitanju autonomije, on je ocenio da ohrabruje najava premijera Aleksandra Vučića da će u maju biti razgovora o donošenju zakona o finansiranju Vojvodine.

Kostreš je rekao da će ključni zakoni za pokrajinu, o finansiranju i o nadležnostima, biti ustvari privremeni sve dotle dok se "jasno i precizno ne postigne dogovor kakva je vojvođanska autonomija" jer, kako je dodao, suština problema u tome što svaka sledeća skupštinska većina može da promeni oba zakona.

Kada je reč o autonomiji Vojvodine, LSV se zalaže za zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, kao i izvorne prihode i imovinu, što je sve garantovano Ustavom, podsetio je Kostreš.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva