:

:

TV Most

clock

Avgust 01, 2018   22:49

0

297

Kostjukov: Imamo talentovane igrače, ali nemamo pravu scenu


"Oko 90 odsto baletskih i operskih predstava ne može da se igra kod nas zato što naša scena ne zadovoljava uslove neophodne za njihovo izvođenje. Takođe, mi ne možemo da pozovemo strane umetnike da gostuju zato što nam je scena mala i neadekvatna. Spremni smo da idemo dalje, ali nemamo uslova za to", rekao je Konstantin Kostjukov za Tanjug.




Naveo je da se Centar "Sava" ne može smatrati scenom jer je to kongresna sala i ne zadovoljava uslove za baletske predstave. 



"Ta scena je tvrda i neodgovarajuća. Pravu scenu u Beogradu uopšte nemamo", rekao je Kostjukov koji je optimističan i smatra da će se sigurno sve polako rešiti. 



U osmišljavanju repertoara trudi se da obavezno uvrsti klasične komade koji su, kako kaže, osnova umetnosti.



Narodno pozorište, smatra on, treba da neguje klasiku i važno je da ona bude na repertoaru, kako bi igrači ostali u formi, jer je, kako kaže, "klasiku najteže igrati". 



Dodaje da publici, naravno, treba predstaviti i savremeni balet. 



"Na taj način želimo da u pozorište privučemo više mladih, a i da se igrači ravnomerno i profesionalno razvijaju u svim pravcima", kaže on i objašnjava da to nije lako postići i da ne mogu baš sva pozorišta da ostvare tako zahtevan i težak repertoar – i po broju, i po raznovrsnosti predstava.



Dok smišlja repertoar, kaže, vodi računa i o tome da odabere predstave koje su tražene na festivalima, kao i one koje će afirmisati mlade umetnike.



Istovremeno primećuje da mladi danas, zbog brzog načina života, nisu istrajni u svojim željama i idejama i misle da se uspeh brzo postiže.



"Put svakog umetnika je da što više nastupa u svetu i vidi nešto novo, ali ne shvataju da prvo treba da postanu umetnici. Misle da će, ako odu odavde, odmah postići veći uspeh, ali ne... prvo treba da postanu dobri umetnici, a za to postoje mogućnosti i u našem pozorištu", smatra Kostjukov i dodaje da baletu Narodnog pozorišta nedostaje muških igrača.



Za planove da će se graditi Opera i balet na Trgu Republike, na mestu sadašnjeg "Staklenca", Kostjukov kaže da je to i dalje samo u fazi razgovora, ali da jedva čeka realizaciju tog projekta koji je "stvarno neophodan".




Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva