:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Mart 20, 2018   12:05

0

222

Koštičavo voće ugroženo zbog mraza i snega

Taman kad su voćari pomislili da ovo proleće neće ličiti na prošlogodišnje stigao je hladni talas. Mnogi pamte prošlogodišnji kasni mraz u aprilu koji se značajno odrazio i na kvalitet i na količinu prošlogodišnjeg roda.

Zbog ovog hladnog talasa ovih dana najugroženije je koštičavo voće kajsije i breskve.

Direktor Institita za voćarstvo u Čačku doktor Milan Lukić kaže da je rano govoriti o prinosu za ovu godinu, ali da podaci izmrzavanja pupoljaka nekih vrsta pokazuju da je najviše stradala kajsija.

"Na području centralne Srbije i Čačka došlo je do izmrzavanja 40, 70, 80 procenata kajsija, značajno veća šteta je na području Vojvodine, negde i do 100 procenata", rekao je Lukić i dodao da je u ovim predelima stradao i cvet trešnje, breskve, kruške, kao i vinova loza.

Dodaje da u narednih sedam dana ovakve vremenske prilike mogu dovesti do značajnog smanjenja breskve, trešnje, višnje, a moguće i kruške i jabuke.

"Malo je toga što proizvođači mogu da preduzmu, za one na manjim prostorima možda paljenje sena, slame i neke druge mere, ali takvih je zasada veoma malo", naveo je Lukić.

A, voće je ono po čemu je poznat čačanski kraj. Najviše se gaji jabuka, šljiva ali i kajsija i višnja.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva