:

:

TV Most

clock

Jun 28, 2015   11:22

0

155

Kostić se nada da će Vidovdan proći bez incidenata



On je za RTK2 rekao da je Vidovdan praznik koji slavimo svi zajedno, bez obzira na partijsko opredeljenje, na ciljeve, ili šta mislimo o jednima i drugima.

''Danas je dan kada treba to da sklonimo na stranu, jer je Vidovdan dan sloge srpskog naroda", rekao je Kostić dodajući da očekuje da na Gazimestanu apsolutno ne bude incidenata.

On je, kako je objavljeno na sajtu RTK2, naveo da je iz bezbednosnih razloga pojačano prisustvo policije u opštini Gračanica, kao i duž magistralnog puta Gračanica - Priština - Mitrovica, zbog konvoja koji pristižu iz Srbije.

"Iskreno se nadam da ni tu neće biti problema. Neke nedostatke u organizaciji koje su bile ranijih godina pokušavamo da otklonimo u saradnji sa policijom Kosova i KFOR-om i nadam da se da će to dati rezultate", rekao je Kostić.

On je naveo da Vidovdan ima značaj za sve Srbe, gde god se oni nalazili, jer je ovaj praznik genetski ucrtan kod Srba.

Kako je objasnio, Vidovdanski mesec jun posebno znači za meštane Gracanice, jer su im kuće tokom meseca i uoči praznika pune dragih gostiju i rođaka iz raznih krajeva, a kroz Gračanicu tada prođe veliki broj turista.

Kako je navedeno na sajtu te televizije portparol policije Kosova Baki Keljani kaže da za sada sve protiče mirno i da je policija preduzela sve neophodne mere da današnja manifestacija protekne u najboljem redu.

U manastiru Gračanica sinoć su povodom Vidovdana, boravili patrijarh srpski Irinej, mitropolit Amfilohije, ministar pravde Nikola Selaković i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

"Trudimo se da ovaj dan osvetimo i da ga doživimo na onaj način na kakav Vidovdan znači za našu ustoriju i našu kulturu. I to ne samo mi koji smo ovde nego to isto potenciramo i činimo kod našeg naroda u dijaspori", kazao je patrijarh Irinej u porti manastira Gračanica, preneo je KiM radio.

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković podsetio je na reči patrijarha Pavla koji je rekao da treba da budemo bolji da bi nam svuda bilo bolje.

"Srbima na Kosovu želim da poručim da imaju poverenje u svoju vladu da znaju da se sa najtežim mukama i velikim naporima pregovarački tim bori da Srbima sa Kosova i Metohije stvori što bezbedniji i što sigurniji život. Da svako srpsko dete, majka na Kosovu i Metohiji bude sigurnija, da svaki srpski otac ovde dobije posao i da se ovde što više rađamo i ostajemo", kazao je Selaković.

Marko Đurić je naglasio da je Vidovdan dan kada treba da se pomolimo za našu prošlost, sadašnjost i budućnost.

"Mi smo došli da se pomolimo za to da u onome što radimo ne pogrešimo. Da se pomolimo onako kako mi to Srbi činimo i za naše neprijatelje. Da poželimo da ovde na Kosovu i Metohiji svi ljudi žive bolje nego danas, da se oni koji su proterani vrate i da Srbi zajedno sa Albancima pronađu zajendički jezik", rekao je Đurić.

On je zaključio da će predstavnici Srba učiniti sve napore u pregovorima i da je Srbija tu da ostane.

"Svaki dogovor koji budemo napravili o Zajednici srpskih opština značiće da Srbi imaju više nego što imaju danas. Mi ćemo do kraja poštovati našu reč i zato nećemo otkrivati detalje razgovora", naglasio je Đurić.

Predstavnici Srba prisustvovali su liturgiji u manastiru Gračanica, a nakon večere u manastirskom konaku, održali su zajednički sastanak.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva