:

:

TV Most

Foto: Radio Gračanica

clock

Mart 30, 2015   10:26

0

196

Kostić: Informacija o zagađenju zlonamerna

Opština Gračanica zahteva od 3E Instituta da tvrdnje potkrepe rezultatima svojih analiza, a od menadžmenta ovog instituta zahteva da prestane da politizuje situaciju.

Povodom informacija koje je Institut 3E plasirao u javnost da je voda iz jalovine pokupila teške metale i ostale kancerogene materije, gradonačelnik Gračanice je napomenuo da niko na teritoriji opštine Gračanica ne može da vrši bilo kakve analize i istraživanja bez znanja i odobrenja opštine.

„Moram da priznam da prvi put čujem za taj institut i smatram da je plasiranje takvih informacija zlonamerno i ima za cilj širenje panike među stanovništvom. Ovo nije prvi put da se Gračanka izlije i do sada se taj institut nikada nije oglasio niti izdavao takva saopštenja. Zapravo, niko nije obavestio opštinu Gračanica da je uradio bilo kakva istraživanja, a ukoliko je tako nešto uradio bez odobrenja opštine onda je prekršio Zakon. Što se tiče zagađenja, opština Gračanica posle svakih poplava uradi dezinfekciju svih poplavljenih objekata i bunara“, naglasio je Kostić.

„Najugroženije su bile kuće sa desne strane puta na ulazu u Laplje Selo iz pravca Gračanice, gde je reka probila svoje korito, našla stari tok i bukvalno došla do kuća, poplavila dvorišta, pomoćne objekte i podrume. Na sreću voda nije prodrla unutar kuća. Nakon intervencije na samom rečnom koritu, vodostaj reke je u padu i sada čekamo da se voda iz dvorišta povuče, kako bismo mogli da pružimo dalju pomoć ugroženim domaćinstvima“, rekao je Kostić.

Gradonačelnik Gračanice je pozvao meštane da budu savesniji i ne bacaju smeće u rečno korito, što je često uzrok začepljenja vodenih tokova i kanala i dovodi do ovakvih situacija.

“Čudno je da o „ozbiljnom ekološkom zagađenju izlivanju teških metala “Jalovine Kišnica” u reku Gračanku kao i izlivanje fekalija iz kanalizacija u Gračanici, Lapljem Selu, Kišnici i Badovacu“ opština Gračanica nije zvanično obaveštena od strane 3E instituta niti je ovaj institut takve tvrdnje objavio na svom zvaničnom sajtu”, navodi se u saopštenju Opštine Gračanica.

Opština Gračanica smatra da politizovanje i onako teške situacije i iznošenje teških optužbi na račun loklane samouprave unosi paniku među naše stanovništvo i ne doprinosi rešavanju problema koje već imamo sa poplavama.

Lokalna samouprava opštine Gračanica pozvala je 3E institut da tvrdnje iznete u javnost potkrepi dokazima kao i da se ne služe nagađanjima i pretpostavkama dok ne pošalju svoje „stručne“ ekipe da na terenu ispitaju situaciju.

Izvor: Radio Gračanica

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva