:

:

TV Most

clock

Avgust 14, 2017   12:05

0

124

Kosovski parlament ponovo bez kvoruma

Nakon 15-minutne pauze, za reč su se javljali uglavnom poslanici pokreta Samoopredeljenje i koalicije okupljene oko Demokratskog saveza Kosova, odlazećeg premijera Ise Mustafe.

Današnoj sednici prisustvuje 53 poslanika od 120 koliko ima kosovska skupština.

Pored velike, tzv. Ratne PAN koalicije, u sali nema predstavnika manjinskih stranaka, Teute Rugove iz LDK i nekih poslanika iz koalicije okupljene oko DSK.

Zbog toga je predsednik skupštine Adem Mikulovci odredio još jednu pauzu, nakon čega su poslanici nastavili sednicu uprkos tome što nema kvoruma za izglasavanje predsednika skupštine.

Predsednik parlamentarne grupe LDK, Avdulah Hoti rekao je da je za građane "uvreda" to što izabrani poslanici ne prisustvuju sednici koju je "uredno sazvao predsedavajući".

Istovremeno je pozdravio poziv ambasada zemalja Kvinte na formiranje institucija, ali je dodao da koalicija čiji je on kandidat za premijera, "razmatraju sve mogućnosti za razjašnjenje aktuelne situacije, pa i obraćanje Ustavnom sudu".

Prvo pitanje koje, prema njegovim rečima, treba razjasniti tiče se neučešća PAN koaicije i nepredstavljanja kandidata za predsednika Skupštine, a drugo je šta se dešava kada predloženi kandidat ne dobije potrebnu podršku.

Hoti je, preneo je Indeksonlajn, dodao da, s obzirom na to da se peti put saziva sednica, "ne postoji drugi način" rešenja ove situacije, već da se pitanja šalju Ustavnom sudu šta bi u ovakvoj situaciji trebalo da se radi.

On je najavio da će parlamentarna grupa njegove koalicije organizovati okrugli sto za ostale parlamentarne grupe, uključujući manjine, kako bi se "razjasnila pravna osnova" i kako bi se "složili o koracima koji treba da se preduzmu" da bi se odblokiralo donošenje odluka o formiranju vodećih institucija.

"Za ovo treba da postoji konsenzus između parlamentarnih grupa," rekao je Hoti.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva