:

:

TV Most

clock

Januar 17, 2018   12:05

0

230

"Kosovski organi odlučuju da li će Srbija biti deo istrage"


Ministarstvo unutrašnjih poslova večeras je ponovo uputilo zahteve Euleksu i misiji Unmika na Kosovu i Metohiji za uključivanje naših državnih organa u istragu ubistva Olivera Ivanovića. 



Prema njenim rečima, za sada od Euleksa nema povratne informacije i istakla da o odluci da li će Srbija biti deo istrage, ne odlučuje misija EU na KiM, već kosovski organi.



"Pitanje je da li postoji volja da Srbija učestvuje u istrazi, o čemu ne odlučuje Euleks. On samo prosleđuje zahtev kosovskom organu koji treba da odluči da li će Srbija učestvovati u istrazi", navela je Kuburovićeva.



Kaže da je u protekle četiri godine oko 3.000 zahteva upućeno između srpskih i kosovskih organa, navodeći da je najviše zahteva bilo u krivičnim i građanskim stvarima, a da tamo gde nije bilo saradnje je Tužilaštvo za ratne zločine koje ne dobija informacije od kosovskih organa.



"Nadam se da će nam se u slučaju Olivera Ivanovića odgovoriti", rekla je Kuburovićeva gostujući na RTV.



Kao poseban benefit u istrazi ministarka navodi integraciju srpskih sudija u kosovsko pravosuđe i da je sada omogućeno da srpski tužilac učestvuje u srpovođenju istrage, a srpske sudije će biti nadležne da odlučuju i postupaju u sprovođenju istrage.



Ističe da srpski tužioci i sudije u kosovskom pravosuđu nisu nadležni da šalju podatke istrage Tužilaštvu Srbije, jer, podseća, nema direktne saradnje između srpskih i kosovskih organa.



S obizirom na jučerašnje komentare kosovskih zvaničnika da će, ako bude bilo potrebno, uključiti u istragu i FBI, upitana je da li će i Srbija zatražiti pomoć neke međunarodne organizacije, Kuburovićeva smatra da "tužilaštvo i srpski organi imaju dovoljno sposobnosti".



Podeća da je nakon jučerašnje sednice Saveta za nacionalnu bezbednost doneta odluka da Srbija zahteva da učestvuje u istrazi kako bi se otkrili učinioci i nalogodavci ubistva Olivera Ivanovića.



Dodala da je nakon toga Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo predistražne radnje i dostavilo zahtev Ministarstvu pravde da se Euleksu prosledi zamolnica za pružanje pravne saradnje sa kosovskim organima.



Kuburovićeva je navela da je to uobičajena procedura koju srpski pravosudni organi ostvaruju preko Euleksa sa kosovskim organima koja je uspostavljena još pre nekoliko godina.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva