:

:

TV Most

clock

Januar 20, 2015   15:25

0

147

Kosovski mediji o slučaju Trepče

Prema tvrdnjama Zerija, premijer Isa Mustafa je dan posle intenzivnih sastanaka sa ambasadorima Kvinte odlučio da se sa dnevnog reda skupštine ta tačka povuče, a istog je dana "srpski premijer Vučić otvoreno rekao da je u saradnji sa strancima uspeo da utiče na odlaganje odluke kosovske vlade o preuzimanju vlasništva nad preduzećem Trepča".

Koha ditore pod naslovom "Vlada ostavila Trepču u rukama Srba" objavila je tekst u kojem tvrdi da je "izvršna vlast zemlje digla ruke od namere da pretvori u državno javno preduzeće najveći privredni gigant zemlje i odlučila da status promeni samo uz saglasnost Srba.

S druge strane, navodi Koha, srpski predstavnici u vladi taj potez smatraju dostignućem, jer je to, kako su rekli, proizvod pregovora sa drugim članovima koalicije.

Premijer Mustafa je ćutanjem odgovorio na pitanje u vezi popuštanja pod pritiskom Srba, konstatuje prištinski dnevnik koji zaključuje da se kosovska vlada predala pred pritiskom Srbije i Liste Srpska, te odustala od namere da domaći giganta vrati u državno javno preduzeće.

List podseća da je nacrt zakona prošle nedelje poslat skupštini, da je glasanje bilo predviđeno za ponedeljak, te da je Trepča time trebalo da bude pretvorena u javno preduzeće, a da su istovremeno srpski ministri su zajedno sa zvaničnicima Vlade Srbije zapretili protestima, dovođenjem dijaloga u opasnost i povlačenjem iz kosovske vlade.

"Vlada i opozicija imaju suprotne stavove u vezi spasa Trepče, ali ona ostaje u rukama KPA i podeljena na dva dela u naredne tri godine. Vlada kaže da je spasla Trepču od bankrota izmenom Zakona o reorganizaciji preduzeća od posebnog značaja ... Skupština je usvojila ovaj zakon kojim je Trepču ostavila tako kakva je sada. Opozicija kaže da je Vlada ugrozila budućnost Trepče", navodi Koha ditore.

Lider Alijanske za budućsnost Kosova Ramuš Haradinaj smatra da su u nastaloj situaciji protesti neizbežni, čak i neophodni, pri čemu je, kaže, uveren da ono što se dešava u skupštini ne daje sigurnost da će Trepča ostati pod kontrolom Kosova ili da neće bankrotirati, dok lider Inicijative za Kosovo Fatmir Limaj kritikuje vladu u Prištini da sprovodi planove Beograda.

Oni su ovo izjavili pošto je opozicija napustila zasedanje skupštine u ponedeljak odbijajući tako da glasa za nacrt zakona o izmenama zakona o određenim javnim preduzećima, a Haradinaj tvrdi da zbog toga ponavljeno glasanja nije bilo legalno.

Nakon tog glasanja jasno je da će Trepča ostati pod upravom Kosovske agencije za privatizaciju do februara 2018. godine, preduzeće će ostati tako kako je sada, podeljeno na dva dela, pri čemu mediji podsećaju da severnim delom Trepče sada upravljaju "paralelne srpske institucije", koje ne podnose račun kosovskim institucijama, dok južnim delom upravlja menadžment koga je imenovao Bord KPA.

Ovakva praksa će se nastaviti i u narednih 36 meseci, a premijer Kosova Isa Mustafa je rekao da je ovaj zakon bolja opcija za spas Trepče od pokretanja stečajnog postupka. Taj predlog je došao u skupštinu kao opcija za odustajanje vlade od prvobitne ideje da Trepču pretvori u javno preduzeće u njenom vlasništvu, za šta je takođe rečeno da je najbolja opcija, podsećaju mediji u Prištini.

Na kraju pregleda pisanja kosovske štampe o slučaju Trepče prenosimo deo uvodnika u današnjem izdanju Kosova sot.

Pod naslovom "Rasulo" dnevnik piše da je "Trepča je nekoliko dana fabrikovala vesti i zbrku, proteste i parlamentarne rasprave, diplomatske kampanje i političke sukobe".

Uvodničar kaže da želi da veruje i nada se da "ova politička kasta neće da se igra sa interesima naroda, jer je Trepča isto kao i Brezovica i Gazivode, imovina građana Republike Kosovo.

On tvrdi i da svako ko se smatra delom države Kosovo ima udela u toj imovini, uključujući tu i manjinske Srbe, Bošnjake, Turke, Crnogorce, Rome.

"Oni koji ne prihvataju to državaljanstvo, sami se isključuju iz vlasništva izuzetnih bogatstava naše zemlje. Vlada treba da pokaže odlučnost i hrabrost, a ne da se ujutro kuraži, a uveče popusti", zaključuje Kosova sot.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva