Vesti
Kosovski istoričari odložili blokadu puta ka manastiru Dečani

18:37, 21.04.2017

|

Izvor: RTS

Savez istoričara Kosova, koji se protivi davanju prava vlasništva nad 24 hektara zemljišta manastiru Visoki Dečani, odložio je zakazanu blokadu puta koji vodi ka tom manastiru, a o narednim koracima će, kako je najavljeno, odlučivati večeras.
Iako je protest otkazan, na putu ka manastiru su prisutne jedinice Kfora, a vazdušni prostor opštine Dečani nadleću helikopteri, javio je izveštač Tanjuga.

Lokalne vlasti odbile su ranije da prime odluku Ustavnog suda Kosova, kojom je potvrđeno da 24 hektara zemlje vlasništvo manastira Visoki Dečani.

Škodran Imeraj iz Saveza istoričara Kosova kaže da se oni protive svakom pokušaju da ta imovina pređe u vlasništvo manastira, jer, kao što je poznato, ona je, kako tvrdi, poklonjena odlukom iz perioda vlasti Slobodana Miloševića.

"To za nas nije prihvatljivo", rekao je Imeraj.

Imeraj je potvrdio da je opština Dečani odbila da primeni odluku Ustavnog suda Kosova, koji je potvrdio vlasništvo manastira Visoki Dečani nad 24 hektara zemlje.

Istovremeno, Kancelarija Evropske unije na Kosovu juče je osudila sve akcije koje bi blokirale pristup ili na drugi način remetile život u manastiru Visoki Dečani.

Iz Kancelarije je preneta zabrinutost kontinuiranim nedostatkom sprovođenja odluke Ustavnog suda Kosova, donete 20. maja 2016. godine u vezi pomenutog zemljišta.

Predstavnici EU ističu da su odluke najvišeg pravnog organa Kosova konačne i da se moraju sprovesti, te pozivaju kosovsku vlast na svim nivoima da odluku Ustavng suda sprovedu bez odlaganja.

Manastir Visoki Dečani je, inače, pod zaštitom vojnika Kfora.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design