:

:

TV Most

clock

Decembar 11, 2015   12:05

0

127

Kosovski istoričari najavljuju demonstracije

Demonstracije su najavljene za 17. decembar u Dečanima, pošto je Ustavni sud blokirao oduku Posebne komore Vrhovnog suda Kosova, kojom je deo imanja, od 25 hektara oduzeto iz vlasništva manastira i dodeljeno preduzećima "Apiko" i "Ilirija".

Demonstracije će biti održane pod sloganom "Zemljište je naše". Biće zatraženo od Ustavnog suda da poništi odluku.

Organizatori demonstracija upozoravaju i na eventualnu eskalaciju demonstracija ukoliko njihov zahtev o vraćanju zemljišta ne bude ispunjen, a odgovornost prebacuju da članove ustavnog suda i traže njihove ostavke.

Kosovski Ustavni sud odlučio je da privremeno, do 29. februara 2016. godine blokira primenu odluke o izmeštanju 25 hektara zemljišta koje se nalazi oko manastira Visoki Dečani.

Posebna komora je odluke o vlasništvu nad imovinom manastira donela sredinom juna ove godine, a zahtev da bude ocenjena njihova ustavnost, podneo je iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić.

"Već 15 godina Opština Dečani pokušava da oduzme 50 odsto zemlje manastira Visoki Dečani i Vrhovni sud Kosova je dva puta 2008. i 2012. doneo odluku u korist manastira", objašnjava Janjić.

"U julu mesecu ove godine donesena je jedna diskriminatorna odluka, najverovatnije pod političkim pritiskom, uz veliko protivljenje međunarodnih sudija koji su učestvovali u sudskom veću i mi smo se žalili na tu odluku Ustavnom sudu i Ustavni sud je doneo ovu odluku kojom je blokirao izvršenje ove odluke Vrhovnog suda. Smatramo da je Ustavni sud doneo dobru odluku kojom se štite prava manastira, jer bez svojih 50 odsto imovine manastir Visoki Dečani bi zapravo ne bi mogao uopšte da finkcioniše i to bi bila jedna diskriminatorna odluka, koja bi bila na štetu ne samo manastira, nego uopšte i ugleda Kosova u svetu", rekao je Janjić za elektronske medije na Kosovu.

U odluci Ustavnog suda navodi se da ukoliko ovaj spor bude nastavljen, manastir Dečani bi mogao da pretrpi nedoknadivu štetu.

Kao jedan od argumenata koji se navode u odluci Ustavnog suda je i činjenica da se manastir Visoki Dečani nalazi pod zaštitom Uneska.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva