:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Jul 06, 2018   12:53

0

179

"Kosovski Albanci nervozni zbog sprečavanja novih sukoba"


Direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmir Šeholi je za kosovske medije rekao da je istraživanje instituta na čijem je čelu došlo do podataka koji ukazuju da srpski predsednik preko ministra za odbranu Aleksandra Vulina i direktora vladine Kancelarije za KiM Marka Đurića vrši pritisak i ucenjuje pripadnike kosovskih bezbednosnih snaga srpske nacionalnosti da napuste tu instituciju.



"Srbija i njen predsednik se na zakonom zasnovan način suprotstavljaju formiranju tuđe vojske na delu svoje teritorije i to rade u skladu sa domaćim i međunarodnim pravom", rekao je Đurić i podsetio da Rezulucija 1244 izričito zabranjuje prisustvo tuđih vojski na KiM, izuzev misije KFOR-a. 



Ukazao je da bi takozvana vojska Kosova služila isključivo za nove sukobe i da izazove sukobe među Srbima. 



Đurić je dodao da su se Srbija i njen predsednik našli na meti najgorih napada zbog politike koja štiti međunarodno pravo i ne želi da dopusti formiranje vojske u kojoj bi kao nekada udarao Srbin na Srbina.



Prema njegovim rečima, zbog toga je za albanske medije Vučić satanizovan i iz njihovog ugla napadnut i označen kao novi srpski Obilić i Miloš, a na našu nesreću i sramotu, dok se bori i suočava sa ogromnim izazovom rešavanja problema koji nam je ostavljen, napadnut je i blaćen usred Beograda od onih koji su se dogovorili da će da ga napadnu šta god da uradi po pitanju KiM, samo da bi došli na vlast i mogli da pljačkaju ono što je ostalo od zemlje nakon njihovog decenijskog iživljavanja.



"Zato su se na tako brutalan i agresivan način okomili po ovom pitanju na predsednika Vučića i na srpske institucije, a naša sramota je da osim tog napada pojedinci u Beogradu, u trenutku kada se predsednik trudi da spase ono što se može spasti po pitanju KiM, napadaju ga zbog toga što pokušava da zaštiti srpske nacionalne interese u južnoj pokrajini", naveo je Đurić. 



Prema njegovim rečima, potpuno je jasno da postoji dogovor da se napadaju srpski predsednik i državno rukovodstvo. 



"Samim tim, reč je očigledno o istom napadu koji dolazi iz dva pravca, sa jedne strane od ekstremnih Albanaca koji napadaju politiku Srbije i Vučića i, sa druge strane, neodgovornih pojedinaca poput Đilasa, Jankovića i Jeremića koji žele da profitiraju na pitanju KiM", podvukao je Đurić. 



Naglasio je da su oni pokazali koliko su štete naneli za vreme svoje vladavine, te da sada nastoje da dođu ponovo u poziciju vlasti, jer im je "kasa očiglegledno presušila". 



"Na taj način bi mogli da nastave decenijsko iživljavanje i razaranje srpskih institucija", upozorio je Đurić.



Đurić je ukazao da napadi na Srbe na KiM nisu slučajni i bez političkih motiva, a iza svega toga stoji politika koja ima za cilj da zastraši Srbe na Kosovu i Metohiji.



"Decenijama svi znamo da napadi na Srbe nisu nenamerni, kao što znamo da iza njih stoji politička kuhinja koja ima za cilj da Srbe na KiM zastraši, jer bi pojedini politički krugovi koji su vodili rat protiv naše zemlje najviše voleli da Srba na KiM nema", poručio je Đurić povodom napada na mladića srpske nacionalnosti u Prilužju. 



 Đurić je novinarima rekao da sada, kada se vode pregovori, isti ti žele da kroz pritisak na Srbe i iživljavanje nad onima koji su nenaoružani, pošalju poruku kako će se ponašati prema Srbima ukoliko im naša zemlja ne bude činila političke ustupke.



Direktor Kancelarije za KiM ukazao je da nije prestala obaveza međunarodnih snaga da osiguraju red i mir na KiM.



"Politička klima na kojoj se napadi dešavaju isključivo je odgovornost Albanaca. Ničija deca na KiM ne bi trebalo da budu manje sigurna zbog političkih ili u ovom slučaju ekstremističkih razloga", rekao je Đurić.



Naglasio je da se o normalnom životu može govoriti samo ukoliko su deca svih nacionalnosti sigurna. 



Povodom informacije da je više od 200 Srba iz Đakovice na spisku optuženih za navodne ratne zločine protiv civilnog stanovništva na teritoriji te opštine, Đurić je rekao da, pre svega, niko od predstavnika Albanaca nije odgovorao za zločine, ubistva i kidnapovanja.



"Svi ti ljudi govore da treba da se procesuiraju zločini druge strane. Naravno da svi zločini treba da se procesuiraju, ali prvo treba stati pred ogledalo i počistiti svoje dvorište", poručio je Đurić. 



Taj spisak je navodno kosovskom Specijalnom tužilaštvu prosledila civilna organizacija iz Đakovice pod nazivom "Grupa civilnog društva za prikupljanje dokaza o ratnim zločinima i pripremanju krivičnih prijava protiv srpskih kriminalaca tokom rata".



 



 


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva