:

:

TV Most

Foto: Radio KiM

clock

Februar 23, 2018   12:05

0

214

Kosovska vozačka dozvola na pametnom telefonu


Aplikacija RKSmobileID je trenutno dostupna samo na engleskom jeziku, a na dva službena jezika na Kosovu biće dostupna nakon probnog perioda.


U pitanju je čitač vozačkih dozvola koji funkcioniše slično kao čitač ličnih karata i radi po istom principu, objašnjava viši potpredsednik kompanije "Veridos" Ljabinot Kareti. Aplikacija generiše bar kod koji se može očitati drugim "pametnim" uređajem i tako pristupiti podacima iz dokumenta.


"Očitavanje vozačkih dozvola ima mnoge prednosti. Na primer, možete integrisati novi sistem kažnjavanja putem oduzimanja poena, tako da policajac koji bude očitao vozačku dozvolu, može saznati da li je vozačka dozvola prava, detaljnije podatke o vozaču, da li su vlasniku vozačke dozvole oduzeti poeni, da li redovno plaća saobraćajne kazne. Ovo će biti od koristi i osiguravajućim kompanijama koje će imati detaljniji uvid u istoriju vozača", kazao je Kareti.


Kako tvrde iz Ministrastva unutrašnih poslova ova aplikacija, koja prikazuje podatke iz vozačke dozvole, je laka i bezbedna za korišćenje.


"Sada testiramo ovu aplikaciju i posle nekoliko tehničkih testova koji su predviđeni, građani će moći da je koriste. Građani nisu dužni da imaju ovu aplikaciju", kazao je kosovski ministar unutrašnjih poslova Fljamur Sefaj, dodajući da će i građani na severu Kosova moći da koriste ovu aplikaciju.


Na pitanje novinara RTV Kim "kako to su građani Kosova prvi dobili mogućnost da isprobaju ovakvu aplikaciju", predstavnik kompanije nemačke kompanije "Veridos" Herman Stercinger odgovara:


"Radimo pilot studije i u drugim zemljama, ali na Kosovu smo pronašli tim koji može da predstavi mobilne vozačke dozvole. Mi smo ponosni što možemo ovde to da realizujemo. Ova aplikacija je veoma bitna jer se svet inače seli u mobilne aplikacije", kazao je Herman Stercinger.


Projekat "Mobilna vozačka dozvola" pokrenulo je Ministrastvo unutrašnjih poslova Kosova preko Agencije za Civilnu registraciju, uz podršku nemačke kompanije "Veridos".

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva