:

:

TV Most

Foto: Radio KIM

clock

April 26, 2017   12:05

0

120

Kosovska opozicija "svim silama" protiv demarkacije sa Crnom Gorom

Svega dan pošto kosovski premijer Isa Mustafa nije uspeo da ubedi evropske zvaničnike da ublaže uslove za vizne olakšice, opozicija u Prištini zapretila je da će upotrebiti sva sredstva kako bi sprečila ratifikaciju sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Poslanica Samoopredeljenja Šćipe Pantina rekla je Radiju Slobodna Evropa da će ta partija upotrebiti sva sredstva kako bi onemogućila ratifikaciju sporazuma.

U prethodne dve godine, poslanici pokreta koji je osnovao Aljbin Kurti, u više su navrata bacali suzavac tokom skupštinskih zasedanja, onemogućaavajući na taj način donošenje zakona kojima su se protivili.

Reakcija kosovske opozicije usledila je dan pošto je evropski komesar Dimitris Avramopulos ponovio Mustafi da demarkacija sa Crnom Gorom ostaje glavni preduslov za dobijanje viznih olakšica i "ohrabrio Mustafu, vladu i političke stranke da što pre takav potez ratifikuju u parlamentu".

Upotrebi suzavca se protivi Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, smatrajući da je dovoljno da opozicija glasa protiv predloženog dokumenta.

"Alijansa za budućnost Kosova će glasati protiv. demarcation agreement with Montenegro. Suzavac je nepotreban", rekao je poslanika te stranke Ali Beriša.

Priština i Podgorica potpisale su sporazum o demarkaciji u avgustu 2015. godine, na osnovu rada zajedničke komisije. Ovom sporazumu su se najžešće protivili pokret Samoopredeljenje i Haradinaj, koji je u nekoliko navrata cepao karte i vređaao članove komisije.

Kako bi umirila strasti opozicije, međunarodna zajednica formirala je tim zapadnih, mahom američkih stručnjaka, koji su potvrdili nalaze prve komisije.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva