:

:

TV Most

Foto: Radio Kontakt plus

clock

Maj 28, 2017   11:48

0

183

Kosovska Mitrovica: Baka Radmila bez krova nad glavom

U stanu svuda prokišnjava, u svim sobama su kante u kojima sakuplja vodu koja se sliva sa plafona. Uz pomoć nailona, kojim prekriva pod ali i stvari, pokušava da ublaži štetu. Vlaga je nesnosna.

Voda i buđ su na koferima koji se nalaze na ormaru u njenoj spavaćoj sobi. Na krevetu kofe u koje se slivaju kapljice vode. Suze na licu starice, bespomoćna je. Priseća se Božića i jakog vetra koji je tada oduvao krov.

„To je toliko jak vetar bio, ja u ovim godinama ne pamtim da je bilo takvog vetra, to je lupalo, to je lomilo grede, mi smo mislili da će se cela zgrada srušiti. Ja nisam ni znala da se to kod mene dešava, nestalo je svetlo. Sutradan sam izašla da vidim šta je sa strujom. Na stepenicama me sreo jedan komšija i kaže: „Pa ti ne znaš šta se desilo kod tebe? Pa tebi je ceo krov odnet!““.

Kaže da je išla u sve moguće institucije i da su joj svi rekli da novca nema.

„Sve sam se nadala, biće popraviće se, ali od toga još ništa nema, samo obećavanje biće, biće, čekaj, ali ovo nije za čekanje“- ističe starica uz suze na licu.

Na zidu slike, uspomene na neko lepše vreme. I one su ugrožene jer plafon prokišnjava. Samo je jedna sijalica u funkciji i to ona u hodniku.

„Nema ovde, prvog dana je nestalo svetlo. Varnice su izbile i nestala je struja odjednom. Samo u hodniku imam struju i to na ulazu u hodniku… U mraku sedim i krpim se kako moram, inače da je teško vidite i sami,“- ističe baka Radmila.

U kuhinji na stolu su naočare i lekovi. Ispred zgrade, pored ulice, ostaci krova kojeg je vetar oduvao oko Božića. Pitamo je gde spava. Kaže da nekada stavi glavu pored kanti na rubu kreveta i da tu pokušava da zaspi.

„Nekad stavim glavu tu pa ovako, nekad iza onih sudova u kuhinji, kako su sudovi pa ispred sudova. Eto tako spavam, nemam gde da spavam jedino u hodniku na fotelji ako se može ovde spavati uopšte,“- kaže ona.

„Inače ne mogu da dišem, uveče kada legnem stavim masku da spavam, ne mogu da spavam koliko me guši jer ja sam i ovako bolesna, još ovo je teško za disanje za zdravog čoveka kamoli za mene. Nisam u mogućnosti da sama ovo sredim, nemam baš nikakvih uslova da bih to ja mogla da uradim,“- kaže Radmila ukazujući na vlagu u stanu.

Upućuje apel svima koji mogu da joj pomognu.

„Ja molim ko god je u mogućnosti, ko može da mi pomogne, neka mi pomogne. Ja se nadam, ja još uvek se nadam da će gospodin Rakić to ispuniti, ali kaže nema sredtstva a ja da čekam zimu ovako ne mogu. Ja sam i ovako propala, neka počne jača kiša pa to sve ima da bude uništeno,“- upozorava ona.

Šta radite kad počne jaka kiša, pitamo.

„Šta radim? Mučim muku, eto tako pomeram, skupljam vodu, cedim, menjam sudove, dodajem sudove, eto tako. Cele noći tako radim“- kaže Radmila.

Na kraju razgovora ističe da veruje da ima humanih ljudi.

„Ja se nadam da ima. Ja ovaj narod mnogo volim. Ja sam ovde rođena i sve vreme živim ovde, nigde nisam išla. Ja volim Mitrovicu, volim Kosovo, volim i Srbiju, sve volim i ja se nadam da će neko kada vidi ovo, da će mi izaći u susret“- kaže za Radio Kontakt plus jedna od najstarihih Mitrovčanki.

U privremenom organu opštine Kosovska Mitrovica kažu da će reagovati.

Direktor J.P. Direkcija za stambeni i poslovni prostor u Kosovskoj Mitrovici Dušan Dimitrijević kaže za Kontakt plus da je tehnička služba preduzeća kojim rukovodi već bila na licu mesta i da su utvrdili da se zaista radi o velikom problemu sa kojim se suočavaju stanari zgrade posebno Radmila Veljkov.

“Radimo na tome da u najskorije vreme odradimo ovo kako treba i da saniramo sve što je potrebno, kako bi se krov doveo u red i kako ne bi prokišnjavalo. Uslovi su užasni, ne samo za gospođu koja živi na poslednjem spratu već i za ostale stanare koji su na istoj vertikali i one koji žive na poslednjem spratu,”- ističe Dimitrijević.

Dimitrijević dodaje da je u planu da se uradi kompletan projekat kako bi se sve to saniralo, ali ono što je prioritet jeste da se taj problem na poslednjem sprtu reši u što kraćem roku.

Ostaci krova koji je vetar, januara ove godine, oduvao sa zgrade u kojoj živi baka Radmila, mogu se videti ispred.

Izvor: Radio Kontakt plus

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva