:

:

TV Most

clock

Decembar 04, 2017   12:05

0

265

Kosovska komisija: Sporazum o demarkaciji sa CG nije dobar


Kako je za Koha ditore izjavio predsednik te komisije Špetim Bulići, sporazum nije uzeo u obzir materijale koji su bili u korist Kosova. Izveštaj će danas biti predočen Vladi koja će zatim u dogovoru sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem i predsednikom Skupštine Kadrijem Veseljijem odlučiti o daljem postupku.



"Materijali koji su dostavljeni u izveštaju ali i sama analiza dokazuje da sporazum od 25. avgusta 2015. nije u korist Kosova", kazao je Bulići za Koha ditore. 



Zadatak komisije je bio da sagleda rad prethodne vladine komisije koju je predvodio Murat Meha i koja je naišla na žestoki otpor tadašnje opozicije. 



Sporazum o demarkaciji pokazuje javno neslaganje koalicionih partnera sadašnje vlasti na Kosovu, koju čine Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo i druge stranke. 



Zvaničnici DPK najavljuju da će podržati aktuelni sporazum o demarkaciji. 



Lider DPK Kadri Veselji, koji je i predsednik Skupštine Kosova je prošle nedelje rekao da svi poslanici ove stranke u kosovskom parlamentu, sem jednog, podržavaju sadašnji sporazum. 



Pokret Samoopredeljenje kao najveća stranka u parlamentu je protiv sporazuma i prema rečima poslanice Aljbuljene Hadžiu, premijer Ramuš Haradinaj prvo treba da poništi sporazum. 



"Mi smo ubeđeni da će i sadašnja komisija još jednom potvrditi gubljenje kosovske teritorije aktuelnim sporazumom", kazala je Hadžiu. 



Bivši premijer Kosova i predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa je prošle nedelje rekao da će njegova stranka podržati izveštaj komisije na čelu sa Bulićijem samo pod uslovom da predoči konkretne dokaze i da će u suprotnom oni glasati za aktuelni predlog sporazuma. 



On je rekao da je kao premijer tokom razgovora sa predstavnicima Srpske liste oko sporazuma obavešten da oni neće podržati ratifikaciju sporazuma, jer se tome protivi zvanični Beograd pošto bi to bilo indirektno priznanje nezavisnosti Kosova. 



Ministar spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović je za prištinske medije izjavio da je demarkacija granice završena i da nema nikakvih izgleda da se to pitanje još jednom stavi na dnevni red.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva