:

:

TV Most

clock

Avgust 26, 2015   12:05

0

114

Kosovo u Unesko - kršenje Rezolucije 1244

Vlada Srbije i Ministarstvo kulture i informisanja odlučno se protive prijemu Kosova u Unesko, poručio je ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac u pismu upućenom na adrese generalne sekretarke Uneska Irine Bokove i više od 190 ministara kulture zemalja sveta.

Tasovac je u pismu pozvao da nova ekspertska misija te agencije UN utvrdi stanje na terenu, saopštilo je danas Ministarstvo kulture i informisanja.

On je naveo da bi prijem Kosova u Unesko predstavljao kršenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, negativno uticao na aktuelni dijalog Beograda i Prištine i ugrozio već narušenu bezbednost spomenika kulture na Kosovu.

"Takav potez bi, u ovom još veoma osetljivom političkom trenutku i u toku pregovora o normalizaciji odnosa sa Prištinom, naneo veliku štetu procesu pomirenja, ali pre svega samom kulturnom nasleđu na Kosovu i Metohiji", napisao je Tasovac .

To nasleđe nije samo srpsko, nego je i evropsko i svetsko, naglasio je Tasovac i ocenio da šansu za uspeh ima samo odgovorna politika koja garantuje mir i prosperitet, interkulturni dijalog u multietničkoj sredini.

Ministar je podsetio da je Kosovo i Metohija, teritorija trenutno pod upravom UN, sedište kulturnog i sakralnog nasleđa najviše vrednosti, koje ne svedoči samo o prisustvu različitih konfesija i kultura, već je i vitalno raskršće civilizacija.

Na ovoj maloj teritoriji nalazi se više od 1.300 crkava, manastira, arheoloških lokaliteta i prostornih celina koje čine kulturno nasleđe Republike Srbije, istakao je Tasovac i napomenuo da ti spomenici kulture, svrstani na Listu svetske baštine Uneska, predstavljaju srpske pravoslavne svetinje.

On je dodao da je manastir Visoki Dečani upisan 2004.godine na Listu svetske baštine, na koju su 2006. godine pridodata još tri izuzetna sakralna spomenika: manastir Pećka patrijaršija, manastir Gračanica i Crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu.

"Sve ove spomenike podigla je srpska srednjovekovna vladarska porodica Nemanjića. Upisom na svetsku Listu kulturne baštine potvrđena je njihova univerzalna civilizacijska vrednost. Svetinje su stavljene i na Listu ugrožene svetske baštine, što najrečitije govori o njihovom objektivno ugroženom položaju", ukazao je Tasovac.

Posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova 2008. godine, srpska baština našla se u novom administrativnom okruženju, ocenio je Tasovac i upozorio da su i dalje nastavljeni napadi na spomenike kulture, pre svega na manastire i sveštenstvo i monaštvo Srpske pravoslavne crkve.

U pismu Tasovac je ukazao da ti spomenici kulture nisu poput antičkih hramova koje obilaze hiljade turista, već su živi, u njima se održavaju službe, imaju svoje vlasnike i svoje duhovnike, i u tome leži kompleksnost njihove zaštite.

Samo prilikom martovskog pogroma 2004. godine, tokom dva dana, razrušeno je i devastirano više desetina manastira, crkava i drugih pravoslavnih svetinja, podsetio je Tasovac i napomenuo da je o tome svedočio i sam Unesko.

"Ovi spomenici, zajedno sa stotinama ikona koje su svedočile o jednoj kulturi i tradiciji na ovoj teritoriji, zauvek su izgubljeni. Najnovije pretnje predstavljaju i nedavno osvanuli grafiti ISIS na manastirskom imanju Visokih Dečana, koji govore da savremeni bezbednosni izazovi nisu mimoišli Kosovo i Metohiju", ukazao je Tasovac.

Danas su srednjovekovni manastiri na Kosovu i Metohiji opasani bodljikavom žicom, napisao je Tasovac i predočio da ih čuvaju vojnici Kfor, kako bi se izbeglo njihovo nasilno razaranje, poput onog iz 2004. godine.

Vlada i Ministarstvo kulture i informisanja ulažu napore, preko svojih službi zaštite spomenika kulture, da savesno, posvećeno i kontinuirano brinu o kulturnom nasleđu na ovoj teritoriji, ali spasavanje i očuvanje kulturne baštine na Kosovu i Metohiji predstavlja obavezu čitavog sveta, poručio je Tasovac.

Pre bilo kakvih ishitrenih poteza, Tasovac se zalažio da se na Kosovo i Metohiju pozove nova ekspertska misija Uneska, da utvrdi kakvo je trenutno stanje kulturnog nasleđa, koliko su stručne i kako organizovane službe koje se o njemu staraju i da li su otklonjeni razlozi zbog kojih su Visoki Dečani, Pećka patrijaršija, Gračanica i Bogorodica Ljeviška upisane na Listu svetske baštine u opasnosti.

Tasovac je na kraju pisma apelovao na Irinu Bokovu i ministre kulture zemalja članica Uneska da s pažnjom sagledaju ove činjenice i uzmu ih u obzir kada budu formirali političke stavove po ovom pitanju, u nadi da će podržati stavove Srbije.

Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva