:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

April 12, 2015   05:49

0

180

Kosovo i Metohija su suština srpskog identiteta

Ponoćnu vaskršnju liturgiju u hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici u prisustvu brojnih vernika služio je protojerej Stavrofor Milija Arsović.

„Neka muka i teskoba naših dana uzmaknu pred svetošću i radošću vaskrsenja Hristovog i ne zaboravimo da Vaskrs znači početak, sigurni zalog i temelj našeg vaskrsenja“, poručio je protojerej Stavrofor obraćajući se okupljenim vernicima.

Na severu Kosova i Metohije u Kosovskoj Mitrovici u hramu Svetog Dimitrija najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs dočekao je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić.

„U ovoj vaskršnjoj noći setimo se reći našeg svetog Patrijarha Pavla koji je na pitanje kada će nam biti bolje rekao da će nam biti bolje kada budemo bolji ljudi. I setimo se njegovih reči da će Gospod pomoći ako bude imao kome da pomogne“, rekao je Marko Djurić i poručio da se „potrudimo da nas ovaj Vaskrs podseti i opomene na ljudske vrednosti na kojima smo mi kao narod uvek bili sazdani i zasnovani.

Djurić je rekao da je potrebno da se podsetimo da su Kosovo i Metohija svuda gde Srbi žive.

„Kosovo i Metohija nije za Srbe samo parče teritorije već je Kosovo i Metohija za Srbe suština identiteta i osnovna duhovna i istorijska vertikala na kojoj smo kao narod zasnovani“, rekao je Djurić nakon ponoćne liturgije.

Djurić je svim pravoslavnim vernicima čestitao praznik uz pozdrav Hristos vaskrse, vaistinu vaskrse.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić i gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić čestitali su svojim sugradjanima Vaskrs i poručili da su mir i tolerancija u ovom trenutku najbitniji.

„Danas srpski narod vapi za mirnim periodom, i u danima koji su pred nama moramo biti istrajni, mudri jer samo tako ćemo uspeti da ostanemo na svojm vekovnim ognjištima“, rekao je Spirić poželevši vernicima mir i sreću.

Gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić poželeo je u uskršnoj čestitki vernicima mir, sreću, zdravlje, ljubav i „puno mira koji nam je u ovom trenutku preko potreban“.

Rakić je podsetio na dogadjaj od pre dva dana kada je grupa Albanaca napala srpskog mladića S.N. rekavši da incident samo „Božjom voljom nije imao tragičan ishod i neka se na tome i završi“.

Prazničnoj atmosferi u hramu Svetog Dimitrija doprinelo je i pojanje crkvenog hora „Branislav Nušić“.

Uskršnje slavlje za vernike i kraj Velikog posta koji spada u najstrože postove a prvi mrsni zalogaj trebalo bi da budu uskršnja jaja koja se prema običaju farbaju u crveno kao simbol prolivene Hristove krvi.

Na Vaskrs pravoslavni vernici u Srbiji razmenjuju pozdrave „Hristos vaskrse, vaistinu vaskrse“.

Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva