:

:

TV Most

clock

Jun 08, 2015   12:05

0

182

Kosovo će tražiti članstvo u UNESCO

Na sastanku sa francuskim ministrom inostranih poslova biće reči o produbljivanju odnosa između Kosova i Francuske i francuskoj podršci što skorijem potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji I pridruživanju (SSP), za liberalizaciju viznog režima Kosova i članstvo Kosova u UNESCO, saopšteno je iz kosovskog MIP-a.

Takođe, u okviru pojačanih napora za članstvo Kosova u UNESCO, potpredsednik vlade će se sastati i sa većinom ambasadora zemalja članica UNESCO-a, uključujući Nemačku, Tursku, Austriju, Holandiju, Katar, El Salvador i Albaniju, od kojih će zahtevati podršku kroz lobiranje za pridruživanje Kosova UNESCO.

Zamenik ministra inostranih poslova Kosovo, Petrit Selimi, boravi u Njujorku radi lobiranja za članstvo Kosova u UNESCO, saopšteno je iz kosovskog MIP-a.

U odvojenim susretima sa raznim stalnim predstavnicima u UN, Selimi je upoznao ambasadore o odluci MIP da podnosi zahtev za članstvo u UNESCO u narednim danima, dok je od njih zatražio podršku tokom celog procesa ovog poduhvata.

Selimi je naišao na široku podršku u ovom pogledu, dok se u Vašingtonu očekuje da održi političke konsultacije sa visokim zvaničnicima Stejt departmenta, sa posebnim naglaskom na članstvo Kosova u UNESCO-u i INTERPOL-u.

Izvor: Radio Kontakt Plus,RTK 2

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva