:

:

TV Most

Foto: Direktorica BFI Aja Jung i Jirži Kilijan BFI

clock

April 03, 2015   17:57

0

166

Koreograf Jirži Kilijan u Beogradu

Za prvi igru odabrana je muzika Čarlsa Ajvsa, a za drugu muzika Dirka Haubrića.

Govoreći o komadima koji su deo serije Ist šedou, Kilijan je istakao da su oba komada koja će biti izvedena u Sava Centru ozbiljna.

"Ako se moj rad potpuno ogoli, u osnovi ostaju ljubav i smrt", rekao je Kilijan.

Ambasador Holandije u Srbiji Loran Stokvis je podsetio da je pre devet godina njegov prethodnik najavio gostovanje Holandskog plesnog teatra u Srbiji i da se od tada ovdašnja publika nada da će ponovo videti holandski ples u Beogradu.

-Ipak, nismo mislili da ćemo biti u mogućnosti da ugostimo koreografa čija su dela toliko puta viđena na sceni Sava Centra, rekao je Stokvis.

-Prisustvo Kilijana na Beogradskom festivalu igre jeste veliko priznanje za festival, dodao je ambasador.

Priznanja koja je Kilijan dobio za svoj rad su, između ostalih, titula Komandira Legija časti, Medalja reda kuće Oranje koju dodeljuje kraljica Betrisa od Holandija, a od češkog Ministrastva za kulturu dobio je nagradu za životno delo.

Jirži Kilijan (Čehoslovačka, 1947) započeo je svoju igračku karijeru u Školi Nacionalnog baleta u Pragu, kada mu je bilo devet godina, a 1975. godine postaje umetnički direktor Holandskog plesnog teatra.


Narednu predstavu BFI će sutra izvesti kompanija iz Osla Zero vizibiliti korp.

Za komad Gost koreografiju je napisala Ina Kristel Johansen koja je istakla na konferenciji za novinare da će publika biti u ulozi svedoka onoga što se dešava na sceni.

Prema njenim rečima, temelj komada je jedna kratka priča Albera Kamija, ali, kako kaže, u igri ne treba tražiti sadržaj te priče nego osećanje koje ostaje nakon čitanja.

-Svi moji projekti utemeljeni su n aideji ljudskosti i tako se i ovde bavim poštovanjem Alžiraca. Imigranti su pojava danas ne samo u EU nego u svetu i komad govori o tome kako tretiramo takve ljude, koliko njima treba da bi u nekoj sredini bili prihvaćeni. To je kao kada ste u zatvoru, delite prostor sa nekim koga uopšte ne poznajete i to je taj osećaj koji je u Kamijevim delima, rekla je Johanson podsetivši da je Kami sebe smatrao Alžircem.

Osnivač Zero vizibiliti korpa je napomenula da je komad stvaran u Portugalu i da je u kompaniji, koja postoji 18 godina , mnogo igrača sa raznih strana ne samo Norvežana: Izraelac, Mađar, Šveđanin, Filipinac i jedan koji sebe smatra Bosancema mada je živeo u Norveškoj Švedskoj i Danskoj.

Izvor: Tanjug, TVmos.tinfo

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva