:

:

TV Most

clock

Septembar 15, 2016   12:05

0

132

Korektiv i 18 stranaka traže da se izbori u HR ponište

Govoreći u ime Korektiva, Darko Petričić je na konferenciji za novinare najavio da će te zahteve uputiti DIP-u, Etičkom povereništvu i međunarodnim institucijama. Utvrdio je da njihovim posmatračima nije bio omogućen pristup DIP-u i firmi za informatičku podršku APIS, kao ni uvid u biračke spiskove i rezultate izbora.

Ostavku predsednika DIP-a traže zbog manipulacija medijima i javnošću te onemogućavanja civilnog nadzora izbornog procesa. Petričić kaže da je DIP omogućio netransparentne izbore i nije omogućio nadzor posmatrača civilnim udruženjima, naročito u obradu izbornih podataka.

Na meti kritika Korektiva i Inicijative za regularne izbore bio je i HRT za koji se tvrdi da nije obezbedio ravnopravnu izbornu utakmicu, te da je učešće u sučeljavanjima omogućeno samo strankama i koalicijama koje su, po rezultatima jedne agencije za ispitivanje javnog menja, prelazile prag od četiri odsto u jednoj od izbornih jedinica.

Za HRT ocenjuju da nije bio ni etičan niti pravičan u ravnopravnom predstavljanju svih kandidata na parlamentarnim izborima, a smatraju upitnim i rezultate agencije za istraživanje javnog mnijenja koja je radila predizbornu anketu za HRT.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva