:

:

TV Most

clock

Maj 23, 2017   12:05

0

198

Korak napred u saradnji Srbije i Kine u oblasti kulture

To je, kako je istakao ministar Vukosavljević, važan korak u budućoj saradnji Srbije i Kine u oblasti zaštite kulturnog nasleđa.

On je objasnio da su Memorandumom predviđeni razmena i saradnja profesionalnog kadra u oblasti kulturnog nasleđa, kao i zajednički programi, obuke i razmena informacija u svim oblastima, praksi zaštite kulturnog nasleđa, konzervacije i restauracije.

Predviđene su i studijske aktivnosti u oblasti arheologije i drugim srodnim oblastima, koje obuhvata zaštita kulturnog nasleđa.

Vukosavljević je dodao da se Memorandumom omogućava platforma za direktniju, konkretniju i uspešniju saradnju institucija i ustanova kulture Srbije i Kine koje deluju u oblasti zaštite kulturnog nasleđa.

"Time su stvoreni uslovi da naše ustanove poput Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Narodnog muzeja ili Centralnog instituta za konzervaciju budu u direktnom partnerskom odnosu sa kolegama iz Kine, razmenjuju stručnjake i organizuju skupove, a naši stručnjaci iz oblasti zaštite kulturnog nasleđa upoznaju se za visokim profesionalizmom, obučenošću i rezultatima koje kineske kolege postižu u toj oblasti", rekao je Vukosavljević novinarima nakon potpisivanja Memoranduma.

Takođe, naznačio je da će kineski prijatelji biti u prilici da se upoznaju sa radom naših stručnjaka.

"Ovo je veliki dan za saradnju iz oblasti kulture dve zemlje i hvala našim prijateljima iz Kine", podvukao je Vukosavljević.

Administrator kineske Državne uprave za kulturno nasleđe Liu Judžu istakao je da, iako je reč o okvirnom sporazumu, veruje da će Memorandum biti dobra osnova za buduću saradnju Srbije i Kine u oblasti zaštite kulturnog nasleđa.

"Ministar Vukosavljević i ja imamo zajedničku želju da se saradnja u oblasti kulturnog nasleđa dve zemlje svakim danom povećava i upotpunjuje i verujemo da je Memorandum dobra osnova za konkretizovanje saradnje u toj oblasti", istakap je Liu Judžu.

On je dodao da su članovi kineske delegacije sa kolegama iz srpkih kulturnih institucija u poslednja dva dana već razgovarali o konkretnim koracima i projektima u budućnosti.

"Nadamo se i očekujemo da će konkretizacija Memoranduma o saradnji omogućiti da se srpski i kineski narod još bolje upoznaju i razumeju", zaključio je Liu Judžu.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva