:

:

TV Most

clock

Januar 16, 2015   14:51

0

115

Korak napred u odnosima Srbije i NATO

"Sa zadovoljstvom mogu da saopštim da je procedura usvajanja IPAP uspešno okončana 15. januara 2015. godine. U ovom dokumentu su jasno i transparentno istaknuti naši ciljevi i proriteti koje želimo da dostignemo kroz saradnju sa NATO", naveo je Dačić, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Prema Dačićevim rečima, pomenuto partnerstvo bi trebalo da omogući pružanje pomoći državi partneru u reformi i modernizaciji sistema reformi i bezbednosti.

"Usvajanje IPAP predstavlja značajan korak napred u našim odnosima sa NATO i stvoriće uslove za redovan i struktuiran dijalog uključujući i dijalog na političkom nivou. Očekujem da će IPAP olakšati koordinaciju bilateralne saradnje sa članicama i drugim partnerima NATO", istakao je Dačić.

IPAP je najviši oblik saradnje sa NATO kroz program Partnerstvo za mir, koji ne podrazumeva članstvo u severnoatlantskom vojnom savezu, a procedura usvajanja nije uspela prošle godine zbog odbijanja Albanije da prihvati srpsko partnerstvo.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozdravio je danas usvajanje IPAP, ocenivši da je to "važan korak u jačanju dijaloga, razumevanja i saradnje".

Stoltenberg je u saopštenju iskazao puno razumevanje za politiku vojne neutralnosti Srbije, ističući da NATO na istoj osnovi sarađuje sa mnogim neutralnim zemljama.

Plan, koji je juče usvojen na Savetu NATO, sadrži detalje o budućim aktivnostima Srbije u okviru Partnerstva za mir, a Stoltenberg je ocenio da se saradnja odvija u obostranom interesu.

"Srbija je vredan član našeg partnerstva još od 2006", podsetio je on.

IPAP je trebalo da stupi na snagu krajem prošle godine, ali je njegovo usvajanje u Severnoatlantskom savetu jedno vreme blokirala Albanija, nakon incidenata tokom posete premijera Edija Rame Beogradu.

Odluke u Savetu NATO donose se jednoglasno, a povlačenje albanskog veta omogućilo je da IPAP stupi na snagu.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva