:

:

TV Most

clock

April 18, 2017   12:05

0

129

Koordinacija traži da se zauzme stav o imovini Srba u Hrvatskoj

U njihovom saopštenju se navodi da je Kolinda Grabar Kitarović to izjavila jer je na snagu stupio novi zakon u Hrvatskoj koji je uveo promenu smatranja šta je čija imovina.

Koordinacija udruženja izbeglih i raseljenih u Srbiji traži od predsednika Skupštine Srbije i Republike Srpske da sazovu posebne tematske sednice parlamenta na kojima će "doneti rezoluciju u vezi sa diskriminatorskim zakonom u Hrvatskoj", a od Vlada Srbije i RS traži da po hitnom postupku donesu odgovarajuće zakonske akte kojima će se "do daljeg konfiskovati sva imovina Hrvatske na teritoriji Srbije, kao i imovina firmi čiji su većinski vlasnici državljani Hrvatske, dok se ne povuče taj zakon".

Istovremeno, od Vlade Srbije i Republike Srpske zahtevaju da "konfiskuju imovinu Hrvatske u Srbiji i RS, rasprodaju je i tim sredstvima bar delimično obeštete građane koji su tim zakonom oštećeni".

Tvrde da se vrednost potraživanja Srba proteranih iz Hrvatske procenjuje na oko 40 milijardi evra, navodeći da tačnih zvaničnih podataka nema jer, kako kažu, Vlada Srbije još nije izvršila procenu na osnovu evidencije koja je završena još 1996. godine.

U okviru krovne organizacije udruženja "Koordinacija udruženja izbeglih i raseljenih u Republici Srbiji" deluju 36 registrovanih udruženja građana proteranih i izbeglih iz Hrvatske, BiH, Kosova i Metohije, navodi se u saopštenju.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva