:

:

TV Most

clock

Mart 02, 2015   12:05

0

134

Konzorcijum građevinara za strana tržišta

Sekretar Udruženja za građevinarstvo Privredne komore Srbije Viktor Kobjerski rekao je u izjavi za Tanjug da srpska privredna komora pregovara sa komorama iz Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije i Slovenije o objedinjavanju građevinske operative za zajednički nastup na stranim tržištima.

"Hoćemo da se vratimo na treća tržišta, gde smo ranije bili vrlo popularni i zajednički vrlo dobro radili i mogli da odgovorimo na sve zahteve investitora“, istakao je Kobjerski.

Prema njegovim rečima, veliki investitori iz Libije, Alžira i Iraka traže naše građevinare, ali Srbija nema dovoljan broj radnika za velike poslove, niti potrebne garancije.

"Planiramo da sa tim zemljama napravimo konkretne dogovore“, rekao je Kobjerski napomenuvši da se u tom delu sveta smiruju tenzije i popravlja bezbednosna situacija.

On je naglasio da je cilj da firme iz regiona više ne budu podizvođači i u podređenom položaju već da budu angažovane kao glavni izvođači i nosioci posla.

Kobjerski je rekao da su srpski građevinari traženi i u Francuskoj i da će sa pojedinim starim i proverenim firmama otići 4. marta u Pariz kako bi pregovarali sa francuskim građevinarima.

Francuzi, kako je rekao, nude srpskim firmama da u velikim projektima u svetu učestvuju kao podizvođači, s obzirom da francuske firme imaju reference za najveće poslove.

Kobjerski ističe da Francuzi cene naše građevinske stručnjake i radnike, kao i da u tim zajedničkim poslovima naši građevinari neće biti degradirani.

Govoreći o Zakonu o planiranju i izgradnji i obavezi svih lokalnih samouprava u Srbiji da od početka marta izdaju građevinske dozvole za 28 dana, Kobjerski je naveo da je građevinska industrija jedva čekala usvajanje izmena i dopuna tog zakona i izarazio uverenje da će on podići građevinsku aktivnost u zemlji i privući investitore.

Banke bi, kaže, trebalo sve to da podrže kreditima sa manjim kamatama i da se mladim bračnim parovima koji kupuju prvi stan odobravaju jeftiniji krediti.

On je dodao da je za srpsku privredu vrlo važno da poveća stanogradnju, s obzirom da nju prate mnoge grane privrede.

Kobjerski navodi da je Zakon o planiranju i izgradnji dosta skratio proceduru za izdavanje građevinskih dozvola i da Srbija po tom pitanju više neće biti tretirana kao jedna od najzaostalijih zemalja Evrope.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva