:

:

TV Most

clock

Maj 08, 2015   12:05

0

191

Konzervativci dobili apsolutnu većinu

Kameron je, objavljujući pobedu, govorio pomirljivo i odao priznanje bivšem koalicionom partneru, lideru liberaldemokrata Niku Klegu, kao i lideru opozicionih laburista Edu Milibandu, koji su podneli ostavke posle razočaravajućih rezultata svojih stranaka.

"Možemo da od Britanije napravimo mesto gde je dobar život na dohvat ruke za svakog ko je spreman da radi i da čini ispravne stvari", rekao je Kameron.

On je obećao da će se suprotstaviti rastućem škotskom nacionalizmu tako što će dati veća ovlašćenja Škotskoj, kao i Velsu. Takođe je obećao je da će vladati kao stranka "jedne nacije, jednog Ujedinjenog Kraljevstva"

Kameron je najavio svoju novu vladu posle sastanka s kraljicom Elizabetom Drugom. Najava vlade došla je mnogo ranije nego što se očekvialo, budući da je prognozirano da će konzervativci i torijevci voditi mrtvu trku bez šanse da i jedna od ter dve najveće partije sama formira vladu.

Laburisti su osvojili 232 poslanika, skoro za stotinu manje od konzervativaca, zbog čega je Miliband podneo ostavku.

"Zasta mi je žao što nisam uspeo. Vraćali smo se i ranije, i ova partija će se ponovo vratiti", rekao je Miliband.

Kameron je posle Margaret Tačer prvi premijer iz Konzervativne stranke koji je uspeo da osvoji drugi premijerski mandat. Od 1980. to je jedino još uspelo laburisti Toniju Bleru koji je u Dauning stritu proveo 10 godina.

Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva